Zona Crítica: Y de repente tú

Y DE REPENTE TÚ –horrible i massa tòpica traducció de l’original TRAINWRECK– no és la típica comèdia romàntica que el seu títol traduït pot suggerir. Dirigida per Judd Apatow i protagonitzada/escrita per Amy Schumer –qui debuta el cinema després d’anys d’èxit com a monologuista i showwomanY DE REPENTE TÚ canvia el paradigma de les comèdies romàntiques i potser serà el patró per el qual es tallaran les properes cintes d’aquest subgènere. Si més no les que ens arribin des dels EUA.

Amy Schumer (esquerra) i Brie Larson (dreta) interpreten a dues germanes molt diferents.

Amy Schumer (esquerra) i Brie Larson (dreta) interpreten a dues germanes molt diferents.

I no és que es precisament Y DE REPENTE TÚ sigui una caixa de sorpreses amb anades i tornades mai vistes en una comèdia d’aquesta mena. Sinó que la clau es troba en que capgira el gènere com si d’un mitjó brut es tractés. I ho fa jugant a intercanviar els rols femenins i masculins que tant ens hem acostumat a veure en pantalla. Als qui coneguin el treball d’Amy Schumer no els hi sorprendrà però a aquells qui no, la pel·lícula pot suposar com dèiem tot un paradigma, una fita. El seu personatge homònim es presenta com una dona d’èxit, ni molt maca, ni molt lletja, segura, forta, despreocupada, sense pèls a la llengua i totalment contraria a la monogàmia. La seva fortalesa però, no està exempta de debilitats emocionals que la ennuvolen i la duen a beure en excés, transformant-se per moments en una persona insuportable. Tota la seva estructura vital i filosòfica s’anirà en orris quan coneix a un doctor afable i introvertit (Bill Hader) que desperta en ella quelcom més que l’ocasional cita d’una nit.

Per fi un paper protagonista en el que Bill Hader pot brillar. Sí, el de l'esquerra és LeBron James as himself.

Per fi un paper protagonista en el que Bill Hader pot brillar. Sí, el de l’esquerra és LeBron James as himself.

Fins aquí tot normal i habitual. Si canviem el sexe dels protagonistes i posem de cap de cartell a Matthew McConaughey, Will Smith, Gerald Butler, Ben Stiller, Paul Rudd o inclús Woody Allen, segurament haurem vist la mateixa cinta milers de vegades. Aquest és el primer gran encert de la pel·lícula. I és que per això existeixen els gèneres cinematogràfics; per a posar-los al límit de si mateixos, capgirar-los i dotar-los de nous sentits. El que fa única Y DE REPENTE TÚ però, més enllà d’aquesta inversió de rols, és la petjada i l’atreviment d’una Amy Schumer que escriu i actua d’una forma transgresora i inclús anàrquica, posant molt d’ella mateixa. Cosa que es plasma en forma de pel·lícula hilarant, amb acudits constants, plens de ginys i referències culturals, situacions plausibles i personatges ben traçats, sense oblidar els tocs d’humanitat i sentiment necessaris perquè això funcioni.

Algunes escenes podrien ser gags del programa de Schumer a Comedy Central: "Inside Amy Schumer". Molt recomenable, per cert.

Algunes escenes podrien ser gags del programa de Schumer a Comedy Central: “Inside Amy Schumer”. Molt recomenable, per cert.

Deixant a banda el gran càsting efectuat –tots molt ben trobats i actuant/improvisant a la perfecció. En especial Bill Hader, Colin Quinn, Tilda Swinton i fins i tot Lebron James(sic)– el segon gran encert de Y DE REPENTE TÚ és la unió entre Amy Schumer i Judd Apatow. Un tàndem creatiu que serveix a Apatow per en certa manera, passar el relleu i regenerar-se amb nous aires després d’un parell de pel·lícules de caire més personal que no van trobar la rebuda que s’esperava. El padrí de la comèdia americana recent ens descobreix un nou talent com el de Schumer i encerta deixant de banda les seves fílies per a posar-se al servei de l’estrella de la funció. Y DE REPENTE TU és doncs una comèdia romàntica de les que val la pena. Tot i el final redemptor previsible –però portat de manera molt entranyable i poc melosa– aquesta és una comèdia irreverent i divertida però amb molt de cor, sentiment i propòsit.

Valoració: 8/10

Anuncis