Zona Crítica: Vengadores: La era de Ultrón

Des de que fa set anys, al 2008, les estrenes d’IRON MAN i EL INCREÍBLE HULK iniciessin l’anomenat “Univers cinematogràfic de Marvel Studios”, aquest s’ha expandit de forma vertiginosa, en proporció a l’ èxit i la qualitat dels seus films. Tenim un mínim de dues pel·lícules a l’any, curtmetratges, diverses sèries de televisió a més de múltiples “ous de pasqua” que ens recorden totes les connexions entre les peces del puzle i els que ens queda per veure.

Una construcció a base de fases on cadascuna d’elles culmina amb una “macropel·lícula” que agrupa als principals superherois que tots hem arribat a conèixer i apreciar. Potser per això, en ple 2015, és més difícil trobar en VENGADORES: LA ERA DE ULTRÓN aquell “factor sorpresa”, aquella sensació d’estar constantment bocabadats que teníem amb la primera part.

Marvel's Avengers: Age Of Ultron L to R: Hulk (Mark Ruffalo), Captain America (Chris Evans), Iron Man (Robert Downey Jr.), Hawkeye (Jeremy Renner), Black Widow (Scarlett Johansson), and Thor (Chris Hemsworth) Ph: Film Frame ©Marvel 2015

Els nostres herois en plena batalla inicial.

En aquest sentit la tasca de tots els implicats, especialment el director i guionista Joss Whedon no ha estat gens senzilla. Superar l’èxit de la primera part és complicat i aquí es queda un esglaó per sota. A VENGADORES: LA ERA DE ULTRÓN tots els herois treballen ja com un equip equilibrat i constituït a força del que va ocorre a LOS VENGADORES. Whedon no perd el temps i comença la pel·lícula en mig d’una espectacular batalla contra HYDRA que desencadenarà la trama principal de la pel·lícula: el naixement del robot Ultrón, decidit a acabar amb la humanitat per salvar la terra.

L’escena inicial és doncs, tot un paradigma de les millors virtuts que ens guarda la pel·lícula: Espectaculars escenes d’acció, rodades de forma clara i estètica, on surten a relluir les diferents dinàmiques entre els protagonistes, amb diàlegs marca de la casa i la gran química que té el repartiment. És un espectacle veure’ls en acció, gaudint de cada escena. Whedon segueix sent dels pocs directors/guionistes capaços de fer avançar l’arc dels seus personatges enmig d’explosions, trons, llançaments d’escuts o la ira descontrolada de Hulk. Amb aquest punt de partida, la pel·lícula evoluciona enun no parar de set-pieces d’acció, cadascun d’ells més espectacular que l’anterior.

La bella i la bèstia: Black Widow i Hulk, una relació que donarà de sí.

La bella i la bèstia: Black Widow i Hulk, una relació que donarà de sí.

Entre acció i acció, trobem moments més calmats per fer avançar la trama: personatges que no tenen pel·lícules pròpies com Hawkeye, Hulk, Black Widow i les noves incorporacions troben aquí una presencia que s’agraeix. En quant a la resta, els famosos Iron Man, Capità Amèrica i Thor, tenen els seus bons moments, com era d’esperar. En especial els dos primers, que son les dues forces motores de l’equip: la seva fricció marcarà el futur de la franquícia. En quant a Thor, de tots ells, és segurament el més desaprofitat, desapareixent durant gran part del film amb una trama que per una banda es nota massa retallada a la sala de muntatge i per l’altre, una mera excusa per plantar elements de cara a les pròximes pel·lícules. I és que aquest és, a vegades, un peatge –necessari?–que condiciona en excés alguns moments de VENGADORES: LA ERA DE ULTRÓN.

Però si VENGADORES: LA ERA DE ULTRÓN està un pèl per sota de la seva predecessora no és només per aquesta saturació d’elements sinó també per la poca atracció que desperta el malvat titular, el robot Ultrón. Una autèntica llàstima, perquè la interpretació en motion-capture de James Spader és molt personal i carismàtica, tot aprofitant uns diàlegs molt sucosos. Però la seva evolució és plana i precipitada, donant a tot plegat un aire més fred que el metall del que està construït. Ultrón té molt poca justificació per al seu malvat pla i mai ens regala una escena memorable de maldat, a excepció de la seva introducció en plena festa casual entre els herois, probablement una de les escenes més cabdals del film.

Ultrón, un malvat amb motivacions que només enten Pinocho.

Ultrón, un malvat amb motivacions que només Pinocho entén.

Més enllà del que pugui pensar el fan més exigent de Marvel, el cert és que qui va gaudir del primer film, tornarà a gaudir amb aquest. Malgrat els “peròs” que li podem trobar, VENGADORES: LA ERA DE ULTRÓN és un espectacle majúscul. Poques experiències cinematogràfiques superen l’entreteniment que brinden els blockbusters sempre i quan aquests estan ben elaborats: amb gent intel·ligent al darrera que tracta amb cura als personatges, amb respecte a l’espectador i que sap arrodonir la funció amb protagonistes tan carismàtics com Robert Downey Jr, Chris Evans, Scarlett Johansson, Mark Ruffallo o Jeremy Renner entre d’altres. En aquest sentit, la diversió està assegurada. I si el nivell és aquest, la festa continuarà durant anys.

Valoració: 8 / 10

Anuncis