Premis CineAsia i noves llicències pel 2014

El passat diumenge es va celebrar la quarta edició dels Premis CineAsia, una cerimònia online que es concebeix com tota una oda al millor cinema asiàtic que hem pogut veure durant l’any (malauradament la majoria només per circuit festivalers) i que està enfocada pels lectors i seguidors de la revista online. Aquest any, però, ha anat acompanyat d’exclusives i notícies (i molt bones!) sobre alguns dels títols dels quals podrem gaudir aquest any a la gran pantalla.

La gal·la estava dedicada a Amaia Torrecilla, co-organitzador i co-fundadora del festival del BAFF (Barcelona Asian Film Festival), que lamentablement va morir fa uns mesos. Pel que respecta els premis, molt repartits entre totes les candidates que es van emportar els Bambú d’Or. Fem repàs de les pel·lícules premiades.

UNA FAMILIA DE TOKYO, de Yoji Yamada

BAMBÚ D’OR AL MILLOR GUIÓ

UNA FAMILIA DE TOKYO, de Yoji Yamada: una de les que hem pogut veure estrenades a Espanya. Un homenatge al mestre Yasujiro Ozu que retrata el conflicte generacional d’una familia japonesa. S’estrenarà en DVD i Blu-Ray el proper 25 de març.

BAMBÚ D’OR A LA MILLOR BANDA SONORA

THE WIND RISES, música de Joe Hisaishi: No podia ser d’una altra manera, el mestre i compositor japonès que ha treballat a la majoria de les pel·lícules de Hayao Miyazaki es va emportar el premi per aportar un cop més una música harmònica a la cinta d’animació.

BAMBÚ D’OR A LA MILLOR PEL·LÍCULA ESTRANGERA/PARLA NO ASIÀTICA

STOKER, de Park Chan-Wook: està clar que els cineasiàtics van voler premiar d’alguna manera el debut de Park Chan-Wook a l’estranger, que amb la seva sobèrbia direcció en una cinta molt hitchcockiana va aconseguir eclipsar LA GRAN BELLEZA.

BAMBÚ D’OR A LA MILLOR PEL·LÍCULA DEL SUD-EST ASIÀTIC

THE MISSING PICTURE (LA IMAGEN PERDIDA), de Rithy Panh: producció de Camboia que va estar nominada a Millor Documental als Oscars. No patiu, s’estrena a Espanya el proper 11 d’abril.

BAMBÚ D’OR A LA MILLOR PEL·LÍCULA ÍNDIA

GHANCHAKKAR, de RAJ GUMAR KUPTA: les expectatives estaven en UGLY, d’Anurag Kashyap, director del díptic GANGS OF WASSEYPUR, però al final va ser aquesta comèdia qui es va emportar el Bambú.

BAMBÚ D’OR A LA MILLOR PEL·LÍCULA DE HONG KONG-CHINA-TAIWÁN

THE GRANDMASTER, de Wong Kar-Wai: La cosa estava entre DRUG WAR, de Johnnie To, i el retorn de Kar-Wai a Hong Kong. Finalment, l’homenatge a Ip Man i les arts marcials va triomfar. I ens alegrem. Kar-Wai torna a las seva direcció elegant i ens porta una estètica cuidada i elegant.

THE GRANDMASTER, de Wong Kar-Wai

BAMBÚ D’OR A LA MILLOR PEL·LÍCULA COREANA

NEW WORLD, de Park Hoon-Jung: Pel·lícula que vam poder veure a Sitges, a més d’entrevistar al seu director, i que és una cintra brillant del cinema de gangsters  que molts comparen amb EL PADRINO. Imprescindible.

BAMBÚ D’OR A LA MILLOR PEL·LÍCULA JAPONESA

DE TAL PADRE, TAL HIJO, de Hirokazu Kore-Eda: pel·lícula que vam poder veure estrenada i ens porta un retrat sensible d’una premisa interessant. Una pel·lícula que continua en cartellera 4 mesos després de la seva estrena.

BAMBÚ D’OR A LA MILLOR PEL·LÍCULA ESTRENADA A ESPANYA

UNA VIDA SENCILLA, d’Ann Hui: la pel·lícula protagonitzada sòlidament per Andy Lau i la història sensible que porta la directora Ann Hui sobre la relació entre un empresari i la dona que l’ha cuidat des de petit va convèncer al públic guardonant-la. S’estrena demà dia 19 de març en DVD.

UNA VIDA SENCILLA, d’Ann Hui

BAMBÚ D’OR A LA MILLOR ACTRIU

Zhang Ziyi, per THE GRANDMASTER: Ziyi acaba esdevenint l’ànima de la pel·lícula i eclipsa a Tony Leung. Ziyi protagonitza un monòleg 100 % Wong Kar-Wai que despren emoció (i llàgrimes) i la situa com la clara triomfadora.

BAMBÚ D’OR AL MILLOR ACTOR

Andy Lau, per BLIND DETECTIVE: Andy Lau desprenia molta carisma en aquest personatge d’un detectiu cec. Una pel·lícula que vam poder veure a Sitges i segueix l’estil de les screwball comedies, sense deixar de ser purament Johnnie To.

BAMBÚ D’OR AL MILLOR DIRECTOR

Johnnie To, per DRUG WAR: Ho confessem, som molt fans de Johnnie To. I el seu visionat a Sitges va ser d’allò més gaudible. També confessem que després de veure la pel·lícula, un servidor va comprar el film importat i va veure-ho res més acabar el festival… Sí, To ens pot…

BAMBÚ D’OR A LA MILLOR PEL·LÍCULA ASIÀTICA

DRUG WAR, de Johnnie To: Semblava que THE GRANDMASTER guanyaria, però Johnnie To i la seva cinta adrenalínica i estructuralment rodona va ser la gran triomfadora de la nit. Sembla ser que To agrada molt i es va acabar emportant els vots.

DRUG WAR, de Johnnie To, Millor Pel·lícula Asiàtica

Com veiem, molt repartit tot plegat. WHY DON’T YOU PLAY IN HELL? de Sion Sono, una de les nostres preferides, es va quedar sense cap premi. En qualsevol cas, s’haurà de veure quantes d’aquestes cintes arriben a estrenar-se. Per sort, Media3Estudio s’ha posat les piles i ens estan sorprenent amb noves llicències per aquest any: THE FAKE, la cinta d’animació coreana que es va emportar el premi a Millor pel·lícula animada al festival se Sitges, s’estrena el proper 16 de maig. També ha anunciat les llicències del film coreà HAN GONG JU, que ha tingut unes crítiques excel·lents allà on s’ha vist, el live action de NICKY LA APRENDIZ DE BRUJA i el film d’animació BUDDHA 2. I a més s’espera que anunciïn quatre noves llicències.

I la gran bomba: SNOWPIERCER ja té data d’estrena, el 9 de maig. A més de GANGS OF WASSEYPUR que s’estrenarà a l’abril. Bones notícies pels fanàtics del cinema asiàtic. Esperem que les distribuïdores segueixin lluitant per fer arribar a les grans pantalles el millor cinema asiàtic.

Una imatge de l’esperada SNOWPIERCER, de Bong Joon-Ho

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s