Zona Crítica: Monuments Men

George Clooney és un tipus old fashioned. Potser beu el cafè en modernes màquines a càpsules però tal i com demostra la seva curta però interesant filmografia com a director, li apassionen els temes del passat. De les seves cinc pel·lícules darrera la càmera, tan sols LOS IDUS DE MARZO (2011) estava ambientada en l’actualitat.

Un repartiment increïble, en el que el bon rotllo substitueix l'habitual camaderia militar.

Un repartiment increïble, en el que el “bon rotllo” substitueix l’habitual camaraderia militar.

MONUMENTS MEN, la seva nova cinta, és la historia real d’un batalló d’experts en art, sense formació militar, als qui se’ls encarrega, a la Segona Guerra Mundial, arriscar les seves vides per a salvar peces d’art emblemàtiques. El film es pregunta en més d’una, dues i cinc ocasions: Val la pena arriscar vides per l’art? A base d’un ritme repetitiu i escenes anticlimàtiques, la resposta a tal pregunta varia al llarg que avança la trama.

La pel·lícula està formulada com a una cinta bèl·lica de les d’abans, amb referents clars com EL PUENTE SOBRE EL RIO KWAI, EL TREN, LOS VIOLENTOS DE KELLY o LOS CAÑONES DE NAVARONE. La música d’Alexandre Desplat, els personatges, el seu maniqueisme i romanticisme així com la falta de subtilesa fan de MONUMENTS MEN una espècie de pel·lícula antiga rodada avui en dia. Un exercici atractiu però d’alguna manera estrany. Com ho va ser en el seu dia EL BUEN ALEMÁN (2006) de Steven Soderbergh, interpretada curiosament per Clooney i Cate Blanchett o ELLA ES EL PARTIDO (2008), tot un homenatge a les screwball comedies clàssiques dirigida també per Geroge Clooney.

Matt Damon i Cate Blanchett en un fotograma de la pel·lícula

Matt Damon i Cate Blanchett en un fotograma de la pel·lícula

La sensació al veure MONUMENTS MEN és semblant doncs a la que produïen aquelles dues pel·lícules: malgrat la trama, les bones actuacions o l’ambientació, semblen criatures anacròniques que inviten més aviat a revisitar els seus referents que no a apreciar-les com a peces de cinema actual.

Valoració: 6.5/10

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s