28ens Premis Goya

En un vespre que començava sense gairebé cap clar preferit entre els nominats a la majoria de categories, VIVIR ES FÁCIL CON LOS OJOS CERRADOS va ser la gran triomfadora de la 28a edició dels premis Goya en una gala marcada per l’absència del ministre de Cultura i per la reivindicació del cinema espanyol, tan necessària davant les greus mesures que en els últims temps s’han pres i que tant han afectat a la indústria cinematogràfica espanyola.

El presentador, Manel Fuentes, que tot i els esforços no va fer que la gala fos especialment memorable.

El presentador, Manel Fuentes, que tot i els esforços no va fer que la gala fos especialment memorable.

La gala va començar amb un recorregut pels grans èxits de la història del cinema espanyol que va donar pas al monòleg, correcte, de presentació d’un Manel Fuentes que no va aconseguir acomodar-se al llarg de les dues hores de cerimònia i que no va ser capaç de guanyar-se el públic. Els que sí ho van fer van ser Ernesto Sevilla, Joaquín Reyes i companyia protagonitzant les escenes més delirants i divertides de la nit, que van acabar amb Joaquín Reyes demanant la pujada de l’IVA cultural a l’estil FEMEN.

Quan serà que Joaquín Reyes s'encarregui de presentar i dirigir la gala?

Quan serà que Joaquín Reyes s’encarregui de presentar i dirigir la gala?

Un dels moments més emotius de la nit va ser quan Terele Pávez va recollir el Goya a millor actriu de repartiment per la seva interpretació a LAS BRUJAS DE ZUGARRAMURDI. Tot el públic assistent a la gala va acabar dret aplaudint a la veterana actriu, que en el seu discurs va declarar el seu amor incondicional per la professió i va dedicar el premi al seu fill. També cal destacar l’encertadíssim discurs del president de l’Acadèmia de Cinema Espanyol, Enrique González Macho, qui va referir-se a tots i cadascun dels principals problemes a què s’enfronta actualment el cinema espanyol (la pirateria, la pujada de l’IVA, la falta de consens entre el sector i el ministeri de Cultura…). Això sí, el seu discurs, marcat per certs moments d’humor malgrat un to a mig camí entre la decepció i l’esperança, va acabar amb el propi González Macho visiblement emocionat pronunciant unes paraules que sonaren a comiat.

"Tot això ho he fet per un somriure teu" va dir-li Terele Pávez al seu fill durant el seu discurs d'agraïment.

“Tot això ho he fet per un somriure teu” va dir-li Terele Pávez al seu fill durant el seu discurs d’agraïment.

Quant als premis, el propi Daniel Sánchez Arévalo anunciava ja a l’arribada a la cerimònia que ell contemplava la possibilitat que, tot i que LA GRAN FAMILIA ESPAÑOLA fos la pel·lícula més nominada de la nit, ell acabàs abandonant el recinte sense cap premi. I així va ser: tot i les onze nominacions amb què partia aquesta comèdia coral, només va rebre els premis Goya a millor cançó original (“Do you really want to be in love?” de Josh Rouse) i a millor actor de repartiment per Roberto Álamo. L’altra cara de la moneda va ser per David Trueba, que després d’onze nominacions va rebre ahir el seu primer premi Goya pel guió de VIVIR ES FÁCIL CON LOS OJOS CERRADOS. I no va ser l’únic premi ni pel director ni per la pel·lícula. Malgrat LAS BRUJAS DE ZUGARRAMURDI va rebre el major nombre d’estatuetes, un total de 8, la pel·lícula de Trueba va aconseguir els premis a millor pel·lícula, millor direcció, millor música original, millor actriu revelació i millor actor protagonista per Javier Cámara. I és que, sorprenentment, aquest Goya va ser també el primer que rebia l’actor, que ja havia estat nominat en altres sis ocasions. Quant a actriu protagonista, tal i com apuntaven la majoria de pronòstics, el premi va ser per Marian Álvarez per la seva interpretació a LA HERIDA, pel·lícula dirigida per Fernando Franco, qui va recollir el premi a millor direcció novell. També cal destacar que en l’apartat de millor pel·lícula iberoamericana, la guanyadora AZUL Y NO TAN ROSA es va convertir en la primera pel·lícula de Veneçuela en aconseguir el Goya.

Marian Álvarez i Javier Cámara van rebre ahir el seu primer Goya, per LA HERIDA i VIVIR ES FÁCIL CON LOS OJOS CERRADOS respectivament.

Marian Álvarez i Javier Cámara van rebre ahir el seu primer Goya, per LA HERIDA i VIVIR ES FÁCIL CON LOS OJOS CERRADOS respectivament.

Tanmateix, aquesta edició dels Goya presentada per Manel Fuentes no va aconseguir la fluïdesa i proximitat d’aquelles presentades per Rosa Maria Sardà, a qui Fuentes va fer referència constant, i un altre any l’actuació musical es va convertir en el moment més prescindible de la gala. I, tot i així, si quelcom va marcar irremediablement aquesta cerimònia va ser l’absència d’un ministre de Cultura que va rebre les crítiques lògiques d’un sector amb qui sembla impossible que pugui reconciliar-se, sobretot quan ni tan sols és capaç d’assistir com a convidat a la seva gran festa. Perquè si hi va haver una cosa que va quedar clara al llarg de les quasi tres hores de gala va ser que el cinema espanyol segueix viu, malgrat els nombrosos impediments, i això és, sense cap dubte, motiu de celebració.

David Trueba, el gran triomfador de la nit.

David Trueba, el gran triomfador de la nit.

Us deixem aquí amb la llista completa dels premiats.

Millor pel·lícula
VIVIR ES FÁCIL CON LOS OJOS CERRADOS

Millor direcció
David Trueba per VIVIR ES FÁCIL CON LOS OJOS CERRADOS

Millor actor protagonista
Javier Cámara per VIVIR ES FÁCIL CON LOS OJOS CERRADOS

Millor actriu protagonista
Marián Álvarez per LA HERIDA

Millor actor de repartiment
Roberto Álamo per LA GRAN FAMILIA ESPAÑOLA

Millor actriu de repartiment
Terele Pávez per LAS BRUJAS DE ZUGARRAMURDI

Millor direcció novell
Fernando Franco per LA HERIDA

Millor actriu revelació
Natalia de Molina per VIVIR ES FÁCIL CON LOS OJOS CERRADOS

Millor actor revelació
Javier Pereira per STOCKHOLM

Millor guió original
David Trueba per VIVIR ES FÁCIL CON LOS OJOS CERRADOS

Millor guió adaptat
Mariano Barroso y Alejandro Hernández per TODAS LAS MUJERES

Millor pel·lícula iberoamericana
AZUL Y NO TAN ROSA

Millor pel·lícula europea
AMOR

Millor pel·lícula d’animació
FUTBOLÍN

Millor pel·lícula documental
LAS MAESTRAS DE LA REPÚBLICA

Millor direcció de producción
Carlos Bernases per LAS BRUJAS DE ZUGARRAMURDI

Millor direcció de fotografía
Pau Esteve Birba per CANÍBAL

Millor música original
Pat Metheny per VIVIR ES FÁCIL CON LOS OJOS CERRADOS

Millor cançó original
“Do You Really Want To Be In Love?” de Josh Rouse per LA GRAN FAMILIA ESPAÑOLA

Millor muntatge
Pablo Blanco per LAS BRUJAS DE ZUGARRAMURDI

Millor direcció artística
Arturo García “Biaffra” y José Luis Arrizabalaga “Arri” per LAS BRUJAS DE ZUGARRAMURDI

Millor disseny de vestuari
Francisco Delgado López per LAS BRUJAS DE ZUGARRAMURDI

Millor so
Charly Schmukler, Nicolás de Poulpiquet y Charly Schmukler per LAS BRUJAS DE ZUGARRAMURDI

Millors efectes especials
Juan Ramón Molina y Ferrán Piquer per LAS BRUJAS DE ZUGARRAMURDI

Millor maquillatge i perruqueria
Francisco J. Rodríguez Frías per LAS BRUJAS DE ZUGARRAMURDI

Millor curtmetratge documental
MINERITA

Millor curtmetratge de ficció
ABSTENERSE AGENCIAS

Millor curtmetratge d’animació
CUERDAS

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s