Zona crítica: La gran estafa americana

Una Jennifer Lawrence descambuixada i obsessionada amb l’esmalt d’ungles no es cansa de repetir-ho, per si a algú no li ha quedat del tot clar: a tot bon perfum se li afegeix una petita part d’olor desagradable. I és així, i no a la inversa, com funcionen les coses. Tot allò bo, tot allò que ens agrada, pot tenir també una part que teòricament ens repugnaria i que, a la pràctica, ens sedueix, ens atreu. Però per molt que un s’esforci, qualsevol cosa que originalment està podrida, que és putrefacte, no deixarà de ser-ho en combinar-ho amb certa llucidesa ni en descobrir-hi una lleugera i anecdòtica part de brillantor. No fa falta res més que veure LA GRAN ESTAFA AMERICANA per comprovar-ho.

maxresdefault (1)

La pel·lícula és una passarel·la sobre la qual desfilen personatges, diàlegs i accions creades a mida d’una història escrita manual en mà. Tot està construït i forçat per tal d’extreure un somriure, un dubte o una imatge amb aparent significat. I precisament la sensació de buidor omple les més de dues hores d’una dilatadíssima història que entretén, sí, potser, però no arriba a interessar per complet en cap moment, ni a l’espectador ni tampoc als propis personatges. I és que amb cada zoom i amb cada gir de guió insípid es posa de manifest la capa d’esmalt afegit que pretén dotar una història més o menys ben desenvolupada d’un caràcter memorable, d’un significat i un objectiu que clarament no estan a l’abast de la pel·lícula ni de les possibilitats del seu director.

american-hustle-bradley-cooper-christian-bale1

LA GRAN ESTAFA AMERICANA ens ofereix una història per tots els públics, que s’explica mitjançant un humor aparentment blanc que no deixa de ser falsament púdic, de què un Bradley Cooper amb rul·los n’és la màxima expressió, combinat amb un poti poti de perspectives i trames que no porten en cap moment a cap banda, que són més prescindibles que el vestuari o la banda sonora i que giren al voltant del concepte que la pel·lícula no deixa de pregonar: l’engany presentat com a motor d’una societat que encara arrencava en el llarg camí de la corrupció i la supervivència entesa com la recerca de l’èxit i la fama en els temps moderns. I tot això repetit i reiterat sense gairebé donar-li més voltes, en un moment en què pel·lícules com BLUE JASMINE o EL LOBO DE WALL STREET s’han apropat a temes similars des de perspectives originals i amb intencions clares, precisament dos elements completament absents al llargmetratge de David O. Russell, massa ocupat en crear una pel·lícula que destaqui com per fer-la destacar per si mateixa. Si LA GRAN ESTAFA AMERICANA fos una persona, es podria dir que està encantada d’haver-se conegut.

wpid-Jennifer-Lawrence-American-Hustle-04

No hi ha res que sigui natural ni res que sigui tampoc versemblant, i no perquè hi falti realisme, ni perquè no funcioni l’ambientació, ni tampoc perquè no siguin encertades les interpretacions dels actors i les actrius, que ho són. Allò que fa que LA GRAN ESTAFA AMERICANA sigui una de les pel·lícules més ràncies dels últims temps no té res a veure amb cap qüestió tècnica o estètica; és l’absència absoluta de qualsevol intenció vertaderament creativa al darrere d’una ficció anodina i buida; és la voluntat, evident i recalcada, de convertir-se en obra a lloar i d’aconseguir un lloc d’honor a les hipotètiques llistes de millors pel·lícules d’estafes de la història del cinema. I, en aquest cas, poc importen els mitjans emprats ni la consecució o no de l’objectiu, perquè al final resta poc més que una molesta olor de podrit, impossible de camuflar, que emana, directament, d’unes intencions clarament artificioses.

VALORACIÓ: 4/10

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s