Quina ha estat la nominació més sorprenent dels Oscars d’enguany?

Tot i que queden gairebé dos mesos per la cerimònia d’entrega dels premis Oscar 2014, podem dir que entre les nominades ja tenim la primera gran sorpresa d’aquesta edició, que difícilment serà superada a la gala del proper 2 de març que presentarà Ellen Degeneres. I no ens referim ni a la nominació de Leonardo Dicaprio com a Millor actor, ni a l’absència de LA VIDA DE ADÈLE entre les candidates a Millor pel·lícula estrangera ni tampoc al fet que la factoria Jackass hagi rebut una nominació amb BAD GRANDPA. Perquè, enguany, la gran sorpresa es troba entre les 5 cançons nominades a millor cançó original.

En un any en què pel·lícules com EL GRAN GATSBY, ONE CHANCE i ELS JOCS DE LA FAM: EN FLAMES contaven amb cançons (més o menys encertades) de músics tan populars com Lana Del Rey, Taylor Swift i Coldplay, respectivament, i, sobretot, en un any en què algunes de les excepcionals cançons de la banda sonora de la última pel·lícula dels Coen, A PROPÓSITO DE LLEWYN DAVIS, no podien ser nominades per no ser considerades completament originals, la cinquena cançó que competirà pel premi a Millor cançó original amb Pharrell Williams i U2, entre altres,  per convertir-se en successora d’Adele i Skyfall és Alone yet not alone de la pel·lícula ALONE YET NOT ALONE. I quina pel·lícula és aquesta? Una protagonitzada per Tobey Maguire i Kirsten Stewart i dirigida per Achero Mañas?

Aquest és un dels pósters de ALONE YET NOT ALONE. Moltes ganes de veure-la, eh?

Aquest és un dels pósters de ALONE YET NOT ALONE. Teniu moltes ganes de veure-la, eh?

Pareu un segon! Abans de fingir que sabeu quina és i pensar “deu ser una d’aquelles independents que no he arribat  a veure però que diré que és una obra mestra” o d’obrir una pestanya nova i buscar compulsivament a google si aquesta pel·lícula és real, deixau que us ajudem. En primer lloc hem de dir que a nosaltres també ens ha portat feina, perquè ALONE YET NOT ALONE és una pel·lícula que gairebé no va tenir presència als cinemes, amb un tràiler que sembla un tràiler honest d’EL ÚLTIMO MOHICANO mesclat amb LA CASA DE LA PRADERA. Explica la història (basada en fets reals) (?) de dues germanes que són capturades per nadius americans l’any 1755 i, sobretot, ALONE YET NOT ALONE és un film sobre la fe cristiana i sobre la relació amb Déu d’una família cristiana. De fet, la companyia productora de la pel·lícula, Enthuse Entertainment, es declara com una empresa que es dedica a crear històries que honrin a Déu, que es basin en la fe i que inspirin l’esperit humà a seguir i conèixer Déu, totes ben segur molt oscaritzables.

Una de les espectaculars imatges del repartiment de la pel·lícula.

Una de les espectaculars imatges del repartiment de la pel·lícula.

La pel·lícula, dirigida per Ray Bengston i George D. Escobar, va passar sense pena ni glòria per les carteleres de diferents països (com pot ser?). Com és, doncs, que ha arribat tan lluny la seva cançó principal? El seu compositor,  Bruce Broughton, que ja va ser nominat l’any 1986 per la música de SILVERADO, s’ha mostrat sorprès i emocionat, i nega haver fet cap campanya de promoció de la cançó més enllà d’haver contactat amb algunes persones per convidar-los a escoltar-la (a les seves declaracions no confirma si ho va fer a punta de pistola). Segons Broughton, el fet que la cançó estigui nominada només evidencia que a un bon grup de membres els ha agradat molt, i no té res a veure amb que ell sigui membre del comitè de música de l’Acadèmia, òbviament. Com hauria d’afectar que el compositor sigui una persona que coneix els sistemes de votació a la nominació d’una cançó d’una pel·lícula absolutament desconeguda i que probablement cap dels membres de l’Acadèmia hagi vist ni pugui tenir ganes de veure després de  visitar-ne la seva web?

Una imatge de Joni

La cantant Joni Eareckson Tada, feliç per la nominació.

La cançó, interpretada per Joni Eareckson Tada, és un himne a la unió dels membres de la família protagonista de ALONE YET NOT ALONE amb Déu i és també, segons la seva intèrpret, una oració. Si bé es cert que és una cançó dramàtica, quasi èpica, molt de l’estil d’algunes cançons premiades amb l’Oscar, no deixa de ser una sorpresa que aquesta cançó sigui candidata a un premi que fa uns anys va guanyar Eminem.

En qualsevol cas, la sola presència d’aquesta cançó entre les candidates ja ha aconseguit suficient ressò com per considerar aquesta nominació tot un èxit per part de l’equip. Si és o no una nominació justa va més enllà de la, si més no, peculiar temàtica i la (nul·la) repercussió comercial de la pel·lícula, i només escoltant-la es pot decidir, així que us deixem amb ella.

PD: En el fons sembla que tot ha estat una estratègia de l’Acadèmia per aconseguir un nou rècord d’espectadors de la gala, que ens passarem la nit esperant com serà la interpretació en directe d’aquesta brillant peça musical.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s