Músics i bandes de pel·lícula

Amb l’estrena recent de la magnifica A PROPÓSITO DE LLEWYN DAVIS (crítica aquí), on els germans Coen reten homenatge a músics reals com Dave Van Ronk o Woodie Gutrie amb el personatge principal, hem volgut fer un recull de les millors bandes i músics ficticis que hem vist en varies pel·lícules. Molts son els films que han creat bandes amb gran èxit, no només des del punt de vista dramàtic sinó des del musical, amb cançons realment aconseguides i reconegudes. Els Coen, per exemple, han comptat amb la col·laboració del productor i compositor, guanyador d’un Oscar, T-Bone Burnett, per la banda sonora d’A PROPÓSITO DE LLEWYN DAVIS, i a més, ja tenen experiència prèvia amb els Autobahn d’EL GRAN LEBOWSKI o els Soggy Bottom Boys d’O BROTHER!.

Aquí teniu alguns dels músics i grups ficticis més memorables del cinema:

The Commitments

A THE COMMITMENTS (1991), una deliciosa comèdia irlandesa trobàvem a aquesta banda del mateix nom, formada per onze membres, provinents dels barris treballadors de Dublín. Amb el seu intent de fer un revival de la música soul , The Commitments va ser una banda massa heterogènia que va fracassar inclús abans de començar. Això sí, es marcaven un grandíssim “Mustang Sally”

Stillwater

Cameron Crowe és el director rock per excel·lència. A CASI FAMOSOS (2000), explicava la seva pròpia historia com a redactor de la revista Rolling Stone amb tan sols 13 anys (increïble). Per a tal de recrear l’esperit de l’època i no revelar coses que ell mateix va presenciar de bandes com The Who o Led Zeppelin, va crear a Stillwater, una magnífica banda de rock a qui la fama, els conflictes interns i les gruppies, fan perdre la seva essència.

Dewey Cox

Davant l’allau de biopics musicals que es va viure a principis dels 2000, Judd Appatow i Jake Kasdan ens van portar DEWEY COX: UNA VIDA LARGA Y DURA (2007). John C. Reilly interpretava a Dewey Cox, un artista torturat a l’estil Johnny Cash que viu i supera tots els tòpics possibles dels biopics musicals. Gags memorables i imitacions dels Beatles, Elvis o Buddy Holly formen part d’aquesta divertida cinta plena de cançons creades per l’ocasió, com el gran èxit de Cox, “Walk Hard”.

Spinal Tap

Al 1984, Rob Reiner estrenava THIS IS SPINAL TAP, el que s’ha convertit en el fals documental (o mockumentary millor dit) musical més famós de tots els temps. Malgrat no ser el primer del seu gènere, va crear escola tot parodiant les bandes del moment i l’allau de documentals musicals dels 70 com EL ÚLTIMO VALS . Els Spinal Tap, són una ridícula i entranyable banda de heavy rock britànica, els èxits de la qual han passat a la historia, fent aparició inclús en varis capítols de LOS SIMPSON o actuacions reals que encara avui omplen estadis i festivals. La qualitat musical de l’àlbum original d’aquesta banda, sens dubte ha superat la fama de la pel·lícula.

The Wonders

El debut a la direcció de Tom Hanks, THE WONDERS (1996), era una mirada nostàlgica a l’escena musical dels 60 i un homenatge descarat als Beatles i sobretot, el seu productor Brian Epstein. La tragicòmica historia d’uns joves músics amb grans aspiracions que s’han de conformar amb ser tant sols el que es coneix com un one hit wonder. Els seu únic èxit però, és la genial “That Thing you do!”

The Blues Brothers

Una parella musical, formada per Dan Aykroid i el malaurat John Belushi, sorgida de les primeres temporades de SATURDAY NIGHT LIVE. El seu èxit musical i social va superar al de la pel·lícula GRANUJAS A TODO RITMO (1980) de John Landis. Versions de clàssics del soul, cantades per uns irreverents germans, perseguits per autoritats, monges, ex-dones i neonazis però que compten amb l’ajuda de grans músics com James Brown,  Ray Charles o Aretha Franklin.

Strange Fruit

Al 1998 arribava SIEMPRE LOCOS, una comèdia britànica que aquí va passar bastant desapercebuda. La cinta, amb actors com Bill Nighy, Billy Connolly o Stephen Rea seguia la tornada als escenaris de Strange Fruit, una fictícia banda mítica dels 70, que es va trencar massa aviat. Anys després, els seus membres viuen vides molt diferents. Els retrets, l’ego, els pas del temps i les dificultats marcaran el retorn d’aquesta banda. El seu major èxit, “The Flame Still Burns” forma part d’una gran banda sonora original, que un servidor es va comprar en CD de ben petit.

Otis “Bad” Blake

Jeff Bridges va guanyar l’Oscar per CORAZÓN REBELDE (2009) amb el seu retrat d’un antic cantant country, que oblida els seus dies de glòria amb alcohol. L’arribada d’un inesperat amor farà que reconstrueixi la seva vida trencada i gaudeixi d’una nova i redimida vida musical. L’èxit principal de la pel·lícula va ser la cançó “The Weary Kind”, també guanyadora d’un Oscar.

Sex Bob-Omb

Aquest trio d’aspirants a músics neopunk, format pel protagonista de la infravalorada SCOTT PILGRIM CONTRA EL MUNDO (2010), li posava més sentiment que talent, la veritat. Però els seus combats contra els ex de la seva núvia i el metareferencial món creat per l’escriptor del còmic original, Bryan Lee O’Malley, i el director Edgar Wright, fan dels Sex Bob-Omb, una banda digna de la nostra llista.

Brian Slade i Curt Wild

A VELVET GOLDMINE (1998), Todd Haynes es fixava en el glam rock i les relacions tortuoses entre icones britàniques com David Bowie i Marc Bolan amb estrelles americanes com Iggy Pop o Lou Reed. Aquesta era la base per crear a Brian Slade (Jonathan Rhys Meyers) una estrella consumida per la fama i el seu propi personatge musical (a l’estil del Ziggy Sturdust de Bowie) i a Curt Wild (Ewan McGregor), l’agressiu i desenfrenat líder dels Wylde Rattz, modelat físicament com Iggy Pop. Tots dos mantenen una intensa relació en temps confusos, desafiants, contraculturals i totalment memorables. Els actors són acompanyats musicalment per membres importants de Radiohead, Suede, Roxy Music, The Stooges, Sonic Youth o Gunball. La banda sonora, a més d’oferir versions d’èxits de l’època, també té música creada per l’ocasió per bandes com les mencionades i també Pulp o Grant Lee Bufallo.

PD: Com a tota llista, és una pena deixar-se altres exemples com “Izzy” Cole i els Steel Dragon de ROCK STAR, Aldous Snow de PASO DE TÍ i TODO SOBRE MI DESMADRE, Nick Rivers de TOP SECRET o Figrin D’an and the Modal Nodes, la famosa banda de la cantina de STAR WARS.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s