Zona Crítica: The Act of Killing

THE ACT OF KILLING és el documental, en majúscules, de l’any.

I dir això és quedar-se molt curt quan, 8 mesos després d’haver vist el film, segueixo amb la mateixa sensació d’estar davant d’una de les pelis més completes que he vist mai. Un exemple de com portar un relat al límit, oferint una experiència tremendament pertorbadora i humana al mateix temps, però per sobre de tot, una mostra única del poder del cinema per canviar el món. Quasi res.

El director, Joshua Oppenheimer, s’endinsa a les tenebres de l’ànima humana a través dels assassins de centenars de persones durant l’alçament militar de 1964 a Indonèsia. Se’ns mostra una societat on, encara avui, els botxins viuen com a herois nacionals, plenament orgullosos dels seus actes i enmig d’un règim on la impunitat i la corrupció és total.

Els protagonistes del film.

Els protagonistes del film.

Just al principi del film, Anwar Congo, el protagonista del documental, és presentat vanagloriant-se d’haver ideat un mètode propi per exterminar comunistes de forma més “eficient”, sense ni tan sols embrutar-se les mans. L’escena, d’una cruesa insòlita, exemplifica el que veurem al llarg de tot el film; una amoralitat punyent que no només afecta als protagonistes sino a tota la societat indonèsia, on la justificació del genocidi i la banalització del mal és el pa de cada dia.

Davant d’aquest panorama, el film opta per aproximar-se als personatges de forma directa però respectuosa, mitjançant un posicionament totalment honest del realitzador que posa rostre, nom, i família als assassins. Els propis personatges són els que plantegen al director representar els seus crims en petites escenes de ficció en clau de cinema negre, western o musical, on fins i tot participen familiars de les víctimes. El resultat són una de les escenes més esperpèntiques i irrepetibles que he pogut veure en molt de temps. Un cocktail de sensacions difícil de definir que passa per l’estupefacció, l’humor absurd, la ràbia o el patiment.

Anwar Congo preparant-se per una escena.

Anwar Congo preparant-se per una escena.

Especialment dura és l’escena en que es representa l’aniquilació i el linxament d’un poblat comunista, on van participar els protagonistes. En aquest moment, quan el film s’acosta al final, és quan les màscares comencen a desintegrar-se… la falsa moral i la mentida viscuda cauen pel seu propi pes. El patetisme i l’absurd que despleguen els personatges són magistralment enregistrats pel director que aconsegueix penetrar en la humanitat que hi ha dins del “monstre”. Com a espectador, el cop de puny és doblement dolorós, ja que resulta impossible no identificar-se amb els botxins i, alhora, no odiar-se a un mateix per fer-ho.

I tot davant de la càmera de Oppenheimer, que no només és limita a retratar la realitat que té davant sinó que hi intervé de forma directa. I aquesta és la clau del film; la presència del director funciona com un un mirall que, de forma implacable, mostra la realitat tal i com és. “Els teus crims, no són crims fins que els veus en una pantalla, ficcionalitzats”. Això diu Oppenheimer des de darrere la càmera a Anwar Congo, que comença a desmoronar-se donant lloc a un final totalment extraordinari.

The-Act-of-Killing-congo

Anwar Congo en plena representació.

Poques vegades tenim el privilegi de veure com una pel·lícula és capaç de canviar la vida d’un individu. Però encara en menys ocasions tenim l’oportunitat de veure com el cinema té el poder per canviar una societat sencera. I no només la d’Indonèsia. Com ens recorda un personatge a THE ACT OF KILLING, la història la escriuen els vencedors, a Indonèsia i a la resta del món. I no cal mirar gaire lluny.

Valoració: 10/10

Anuncis

One response to “Zona Crítica: The Act of Killing

  1. Retroenllaç: Els millors films del 2013 | La Casa De Vidre·

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s