Zona Crítica: Prisioneros

PRISIONEROS suposa l’arribada al gran pressupost de Hollywood de Denis Villeneuve, director canadenc de cert prestigi en el món independent gràcies sobretot la seva pel·lícula anterior, INCENDIES. Això suposa sens dubte, un nova visió i frescor al gènere del thriller de Hollywood ja que gràcies a l’atmosfera i ritme que li sap aportar Villeneuve a PRISIONEROS, estem davant d’una pel·lícula un esglaó per sobre del que haguéssim tingut amb un director més corrent.

Contant amb un repartiment d’alt nivell amb Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Maria Bello, Terrence Howard, Melissa Leo, Paul Dano i Viola Davis, PRISONEROS és un drama en el que un pare (Jackman) haurà de fer front a la desaparició de la seva filla petita i la posterior recerca de respostes. Ambientada en un petit poble obrer i conservador on la família, la religió i la caça són els pilars de Keller Dover (Jackman), l’home haurà de traspassar certs límits morals un cop el primer sospitós de la desaparició (Pau Dano) és alliberat sense càrrecs.

Hugh Jackman, perdent la compostura enfront el principal sospitòs.

Hugh Jackman, perdent els papers enfront el principal sospitós.

Mentre el detectiu interpretat per Jake Gyllenhaal porta la investigació en paral·lel a la de Jackman, les seves obsessions i maneres de fer es contraposen i entren en xoc. Això permet a Villeneuve crear una trama de sospites creuades en el que l’espectador sap tant o menys que els protagonistes i on sobretot, el temps es dilueix fins a l’extrem, recreant l’angoixa de la situació de tal forma que el que passa en tan sols uns dies de trama, semblen setmanes o mesos.

Aquest factor, unit a la intensitat de les imatges i la potència interpretativa d’un Jackman que transmet la desesperació del pare i d’un Gyllenhaal que després de ZODIAC, sembla que sap bordar el paper d’investigador obsessiu, fan de PRISIONEROS una pel·lícula més que destacable dins el panorama de les cintes en majúscules de Hollywood. No deixa de sorprendre que, per un thriller d’aquesta mena, que ha passat per nombrosos actors/productors (com Leonardo DiCaprio o Mark Whalberg) l’escollit després d’anys de desenvolupament sigui Villeneuve i la veritat, s’agraeix.

Gyllenhall és el detectiu Loki (sí, Loki) amb un pentinat molt hipster.

Gyllenhall és el detectiu Loki (sí, Loki) amb un pentinat bastant hipster.

Però més enllà d’aquests dos factors principals (actuació i direcció), la pel·lícula aporta poc més. El pitjor (o si més no, el més típic i vist ja molts cops) és una trama que es va enrevessat cap al final, volent ser més complicada del que realment és i amb un final un pèl precipitat, que no busca resoldre la trama sinó, colpejar a l’espectador amb una mica de trampa, la veritat. A més, tot i que l’atmosfera i el ritme angoixant que aporta Villeneuve és un dels punts destacats de PRISIONEROS, bé és cert que amb uns 20 minuts menys de pel·lícula, el resultat hagués estat més satisfactori, doncs en molts moments, la cinta es fa pesada i llarga, superant les dues hores i mitja. Per una pel·lícula tant volgudament intensa i sufocant, aquesta duració acaba sent un llastre.

La dinàmica entre Jackman i Gyllenhaal és sens dubte, un dels punts forts de PRISIONEROS.

La dinàmica entre Jackman i Gyllenhaal és sens dubte, un dels punts forts de PRISIONEROS.

En definitiva, un thriller de bona factura, positivament poc convencional en quant a posada en escena, però lamentablement, bastant tradicional en el guió i el transcurs de la trama. No obstant, sempre és un goig veure que Hollywood encara dona sortida a drames adults i comercials, amb grans actors i directors, i no només a repetitives i poc imaginatives seqüeles, remakes, adaptacions de Broadway o cintes de superherois pensades pels adolescents que van al cinema sense saber molt bé perquè. És possible que actualment (però sobretot d’aquí uns anys) una pel·lícula com PRISIONEROS sigui una rara avis.

Valoració: 7.5/10

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s