Festival de Sitges: Dia 3

Primer diumenge del festival i sens dubte, el ritme no decau. Al contrari. És el dia que més pel·lícules hem vist i gaudit malgrat que a vegades, altres compromisos del festival i activitats de premsa no et permetin veure interessants propostes del dia com PATRICK o UGLY entre d’altres.

De bon matí, dues pel·lícules ben diferents: BLIND DETECTIVE, del director d’acció més mític de Hong Kong (Johnnie To) i MINDSCAPE una nova proposta espanyola de gran ambició amb Mark Strong de protagonista. Amb la primera, Johnnie To ens ofereix una cinta molt diferent a DRUG WAR (que vam poder veure el dia anterior), entregant-se a un gènere completament diferent, proper a les screwball comedies del Hollywood clàssic, on el pes principal el porten uns carismàtics Andy Lau i Sammi Cheng que tenen una química innegable. Alguns podran considerar BLIND DETECTIVE un film menor, però la veritat que ens agrada aquest Johnnie To mutable.

Strong, famòs per papers a KICK-ASS o SHERLOCK HOLMES al costat de Taissa Farmiga.

Strong, famòs per papers a KICK-ASS o SHERLOCK HOLMES al costat de Taissa Farmiga.

En quant a MINDSACE, dirigida per Jorge Dorado i produïda per la companyia de Jaume Collet-Serra (que també estrenen a Sitges HOOKED UP) la veritat és que va ser una sorpresa agradable. La cinta, protagonitzada pel gran Mark Strong (com s’agraeix de tant en tant no veure’l fent de malvat arquetípic), Taissa Farmiga i Brian Cox. MINDSCAPE és un mescla de gèneres que surt molt ben parada de l’intent, malgrat els riscos que comporta tal mescla. MINDSCAPE ens porta una empresa que es dedica a la investigació de la memòria emprant “detectius” capaços d’entrar telequinètsicament a la ment en qüestió i recuperar records o resoldre els misteris que necessiten els seus clients. El personatges de Strong, un detectiu de capa caiguda per culpa d’un trauma personal, tornarà a l’acció per ajudar a una noia rica (Taissa Farmiga) amb problemes psicològics. A partir d’aquí, com no, la trama es complica i s’aniran revelant els secrets de la investigació.

La gràcia de MINDSCAPE doncs és saber mesclar elements del gènere del film noir (detectiu i femme fatale inclosos) amb elements sobrenaturals i fantàstics (la telequinèsia) i una execució de cinema de terror entre d’altres influències. Si peca d’alguna la cosa la pel·lícula és de quelcom que pateixen i repeteixen moltes produccions espanyoles que emulen les de Hollywood: masses “tics películeros”, si se’m permet l’expressió. M’explico: moltes d’aquestes produccions desitgen tant semblar de Hollywood que es sobrepassen a vegades, perdent frescor i originalitat en el camí i resultant visualment tòpiques, fins al punt de semblar una còpia inferior en comptes d’un producte direfent i original com podria ser MINDSCAPE. En aquest cas particular, l’abús de plans tècnics per lluirse acaben cansant, com les excessives càmeres lentes o també la banda sonora, massa sobrecarregada. Però, com dic, és una pel·lícula efectiva que es gaudeix i et manté en tensió. Vam poder atendre la roda de premsa posterior i a part de les ja rutinàries flors dels actors al fet de treballar a pel·lícules espanyoles així, el més destacat va ser la motivació de Mark Strong per implicar-se en un personatge amb una evolució i un arc tant potent. A més, l’actor anglès va tenir la gentilesa de compartir un moment amb nosaltres i alegrar el dia a uns modestos fans (aquí la prova)

Retrobar-se amb els amics per beure a 12 pubs en una nit...i acabar amb els aliens.

Retrobar-se amb els amics per beure a 12 pubs en una nit…i acabar amb els aliens.

Després, un dels plats forts del dia, THE WORLD’S END (aquí, BIENVENIDOS AL FIN DEL MUNDO), l’esperada nova pel·lícula d’Edgar Wright i Simon Pegg, perfecte per una públic com el de Sitges. Dins de l’anomenada “trilogia del Cornetto dels tres sabors”, THE WORLD’S END resulta la més madura, capaç de fer riure, entretenir amb les espectaculars lluites però sobretot, d’arribar a l’ànima amb el seu esperit i transfons. Tots ens podem sentir identificats amb cadascun dels protagonistes o inclús amb una mica de tots ells: adults intentant recuperar els dies de glòria passats, encara que lluitin contra una invasió extraterrestre. Així és Edgard Wright, cinema de gènere-espectacle amb molta ànima i reflex de la vida contemporània.

I per rematar el dia i contrastar una mica el bon sabor que portàvem, una decepció anunciada: A GLIMPSE INSIDE THE MIND OF CHARLES SWAN III. Dirigida per Roman Coppola (sí, fill del mestre Francis) la cinta aprofita la personalitat (o personatge mediàtic) de Charlie Sheen per traçar una història de crisi personal narrada dins un univers propi, a base de fantasies on només es reflecteix una cosa: les limitacions de Roman, ja no per voler ser com el papi o per idealitzar l’estètica dels 70, sinó (i el que és pitjor) per voler reafirmar-se com autor explotant com a reclam “l’estil Wes Anderson”. Malgrat ser el seu guionista habitual, Coppola excuta l’estil de manera nefasta, encadenant escena rere escena a base de fantasies absurdes, estètica extrema i música “indie-molona” a tot volum. Si vols fer videoclips o dissenyar imatges estèticaments atractives, fes-ho, però no cal dirgir una pel·lícula sense substància alguna. Una pena perquè els que em coneixen, saben de la meva passió i admiració per Charlie Sheen i el seu estil de vida i carisma.

"Mira papi, ja sé rodar sobre una grua, treu-me ja les rodes extra"

“Mira papi, ja sé rodar sobre una grua tot sol”

Demà seguirem donant-ho tot, encara que les poques hores de son, l’excès de cafeïna i els tupperwares desgasten per moments, no hi ha res millor que viure un festival com aquest i poder escriure sobre l’experiència.  Us esperem!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s