Festival de Sitges: Dia 1

Un dia inaugural intens i passat per aigua, però amb moltes energies per encetar el que es preveu serà una edició de les que es recorden.

El plat fort del dia, com no, ha estat la pel·lícula inaugural GRAND PIANO que, recordem, és un thriller que transcorre durant un recital de música clàssica i que porta la definició de “por escènica” al límit. Després de les bones crítiques al Fantastic Fest d’Austin (Texas) hi havien moltes ganes per aquesta nova proposta ambiciosa del cinema comercial espanyol. Una producció cuidada, amb actors internacionals encapçalats per Elijah Wood i dirigits per Eugenio Mira qui,  després d’AGNOSIA, dona sens dubte un pas endavant.

Tom Selznick, de retorn als escenaris viurà la pitjor nit de la seva vida.

Tom Selznick, de retorn als escenaris viurà la pitjor nit de la seva vida.

GRAND PIANO encaixa perfectament com a pel·lícula inaugural perquè continua el patró marcat des del 2009, d’obrir amb una pel·lícula espanyola de gran pressupost, seguint així a [REC]2, LOS OJOS DE JÚLIA, EVA i EL CUERPO i perquè a més, és una excel·lent pel·lícula de gènere. Malgrat irregularitats en algunes actuacions, parts del guió i una sensació general que podria aspirar a més, el cert és que la pel·lícula d’Eugenio Mira és un divertimento que es gaudeix i sobretot una proposta on el director alacantí demostra un coneixement profund de l’art seqüencial i la posada en escena.

Precisament comentant la seva direcció i les constants referències a Hitchcock o De Palma, a la roda de premsa posterior, Eugenio Mira fugia  de la comparació tot remarcant que és va fixar més en el cine mut i els seus recursos visuals com a via per plasmar les imatges. En tot cas, el director assenyalava, referent a Hitchcock i per extensió De Palma, que la seva  aproximació a ells va ser més un exercici de deconstrucció del seu estil que no pas de recreació.

roda_grand_piano

Rodrigo Cortés (productor), Don McManus (actor), Eugenio Mira (director) i Elijah Wood (actor) responent a les nostres preguntes.

Per la seva part, Elijah Wood, molt distès i simpàtic, es va mostrar agraït al festival i els cineastes de GRAND PIANO, assegurant que és una de les seves millors experiències i que, cada cop se sent més còmode treballant amb directors i equips de l’Estat Espanyol (com en el seu dia a LOS CRÍMENES DE OXFORD o OPEN WINDOWS recentment). També va fer una reflexió interessant sobre la qualificació “de gènere” que rep la pel·lícula que veritablement comparteixo. Wood es lamentava que una cinta com GRAND PIANO fos catalogada com “de gènere” (amb connotació negativa) quan és una pel·lícula amb esperit comercial i molt mainstream que de fet, en altres èpoques com els 80 o 90, hagués estat una pel·lícula habitual i totalment comercial. Sembla que el cinema d’aquesta mena està relegat avui dia a un nínxol concret en comptes de al gran públic. Com a curiositat també, va explicar que de petit tocava el piano i que a la majoria del film, és qui el toca en realitat. Això sí, va haver de rebre classes de nou i de fet, el seu professor fa les vegades de doble de mans a la pel·lícula.

Eli Roth i Lorezna Izzi a la catifa vermella.

Per inaugurar el que serà la 46ena edició del festival, la catifa vermella, a més de rebre les figures de GRAND PIANO com Elijah Wood, Rodrigo Cortes, Eugenio Miro o Don McManus, també hi van ser presents Eli Roth i l’actriu de la seva pel·lícula Lorenza Izzo o el més esperat de tots, el gran Terry Gillian que presentava a continuació, ZERO THEOREM, la seva nova pel·lícula. Com sempre a la gal·la i en les projeccions, l’entusiasme del públic és enorme i es transmet en el genial ambient que es respira. Demà, més.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s