Zona crítica: Guerra Mundial Z

GUERRA MUNDIAL Z semblava una pel·lícula destinada a fracassar des que es rebessin les notícies sobre el seu més que problemàtic rodatge: tensions entre director i protagonista, reescriptures de guió en plena producció, inflació del pressupost, etc. Durant un moment semblava que el film pogués passar a ser un més a la llista de projectes frustrats de Hollywood. I és que el director i els guionistes treballaven amb un material difícil d’adaptar: la genial crònica fictícia (però absolutament versemblant) de Max Brooks.

Sense comentaris

Sent admirador de la novel·la de Brooks, sempre em vaig mostrar un tant escèptic quan vaig sentir que s’adaptaria el llibre a la gran pantalla i que estaria protagonitzada per Brad Pitt. No tant per l’elecció de l’actor en sí, sinó perquè el llibre de Brooks és un compendi d’entrevistes independents que construeixen una visió global d’una guerra mundial entre la humanitat i els zombis, tractat amb molta versemblança i rigor des de tots els punts de vista: social, econòmic, polític, militar, científic, etc. En definitiva, es tracta d’un llibre sense protagonista, sense història lineal i sense el desig d’explicar una trama, sinó de construir una ficció de manera tan rigorosa que ens pugui semblar realista. Així doncs, a l’hora d’analitzar GUERRA MUNDIAL Z ens hem d’oblidar del seu referent literari, ja que de la novel·la es manté ben bé poc. Sí que existeix cert desig de convertir al seu protagonista, un Brad Pitt més modest, en testimoni d’històries a nivell mundial sobre la pandèmia que està tenint lloc, però més enllà d’això i el títol de la pel·lícula, l’esperit creat per Brooks està absent al film. I és que, de fet, la pel·lícula acaba on el llibre hauria de començar: no se’ns explica la guerra mundial entre la humanitat i els zombis, sinó la gènesi del conflicte i com afecta la pandèmia a tot el món. Així que d’entrada direm que pels més puristes de la genial crònica de Brooks, aquesta no és la seva pel·lícula.

Brad Pitt és testimoni de la pandèmia a nivell global

GUERRA MUNDIAL Z no és el gran blockbuster de l’estiu. Però no ens enganyem, no és ni molt menys el fracàs que semblava estar destinat a ser. La pel·lícula exprimeix les seves possibilitats i se’n surt airosa, bàsicament per allò que pretén oferir a l’espectador: un entreteniment que et tingui enganxat a la cadira del cine. I és que el film de Marc Foster no deixa de ser un blockbuster. Hi ha nombroses escenes d’acció, tensió i suspens, des de les grans onades de zombis que els primers tràilers ens portava, fins a situacions més íntimes on encarar-se cara a cara amb un sol zombi resulta igual d’efectiu. I precisament és aquesta evolució de l’èpica a la senzillesa la qual uns consideraran un encert i altres un emmascarament del final original que va haver de ser reescrit per Damon Lindelof i Drew Goddard (imprescindible visionar el seu film THE CABIN IN THE WOODS). Mentre que la primera part de la pel·lícula manté un gran sentit de l’espectacle (les hordes de cossos morts s’acumulen davant els murs de Jerusalem, o bé unes improvisades barricades al passadís d’un avió, dues escenes realment impressionants), el tram final de la pel·lícula opta per la moderació i per la modèstia.

Brad Pitt, que interpreta a un ex-agent de l’ONU que es veu obligat a ajudar a investigar i trobar una cura per l’epidèmia per garantir la seguretat de la seva família, es veu atrapat amb altres científics a un laboratori amb uns quants zombis. És aquí on es rebutja l’espectacularitat de la massa de cossos morts per limitar-ho a la tensió del silenci: un suspens basat en la incapacitat de fer soroll a un laberint ple de morts, i on el so d’un sol zombi que fa grinyolar les seves dents es mostra més terrorífic que l’horda més gran de tots ells. Són precisament aquests moments més sobris que fan la pel·lícula més interessant: el tram final en un espai reduït, tot l’episodi a Corea del Sud (incloent el gran cameo de David Morse que mostra la solució més enginyosa i terrorífica del règim comunista de Corea del Nord, que ha sobreviscut a l’epidèmia) i els moments en general on la tensió d’un petit espai esdevé més terrorífic que el caos general dels espais oberts.

L’impressionant horda de zombis als murs de Jerusalem

Així com les seves virtuts, els defectes del film també són evidents, però no catastròfics. Mentre que són fàcils d’identificar, no fan perillar el resultat total del producte. Parlem de la relació familiar que es planta però no s’explota, de l’irregular estructura narrativa i, en especial, del desenllaç, que ens presenta en uns breus minuts la pel·lícula que podria haver estat. I és que amb el seu final ens dóna la sensació que podrien haver inclòs un “continuarà”, que estem davant el principi d’una segona cinta que vol oferir aquella pel·lícula que finalment no va poder ser per problemes de pre-producció, producció i post-producció.

P.D: Diuen que el muntatge original va ser rebutjat per les productores per ser massa avorrit. Com a reflexió final, fa por pensar que més bé es tractava d’un muntatge menys comercial que no avorrit. I si en aquell muntatge ens trobàvem amb un producte diferent, fresc i més proper a l’esperit que Brooks havia plasmat al seu bestseller? Malauradament, mai ho arribarem a saber.

P.D.2: Us havíeu adonat que Matthew Fox, l’actor que fa de Jack a LOST, surt al film? És un dels pilots d’un helicòpter. La seva presència a la pel·lícula no arriba ni al cameo, però originalment tenia un paper més extens i desenvolupava un paper clau durant la segona meitat del film. Una de les altres víctimes a causa d’un problemàtic muntatge, vaja.

Puntuació: 6,5/10

Anuncis

One response to “Zona crítica: Guerra Mundial Z

  1. Retroenllaç: Bayona dirigirà la seqüela de Guerra Mundial Z | La Casa De Vidre·

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s