Crònica d’Annecy 2013, el festival internacional de cinema d’animació

Més enllà de les fronteres franceses o dels cercles especialitzats del món de l’animació, el Festival Internacional de Cinema d’Animació d’Annecy… no és massa conegut. I és, de fet, el primer i més longeu festival d’animació existent, des de l’any 1960: el festival Annecy va començar com una biennal, fins que l’any 1999, sota la direcció artística de Serge Bromberg, va passar a ser un festival anual. Durant aquests últims 50 anys, la història de l’animació ha passat inevitablement per aquesta petita però entranyable localitat francesa, vora els Alps: Zbigniew Rybczynski, Jimmy Murakami, Jan Svankmajer, Hayao Miyazaki & Isao Takahata, Henry Selick, Sylvain Chomet…

Enguany, del 10 al 15 de juny, s’ha celebrat la 37a edició del festival i Bromberg, després de 14 anys essent responsable de la direcció creativa del festival, n’ha cedit el càrrec a un nou successor, Marcel Jean. Què ha significat aquest canvi? En primer lloc, una selecció oficial més arriscada, més experimental i més internacional, amb la presència de Polònia –amb una selecció nitroglicerínica de curts– com a país convidat. Però alhora s’ha volgut potenciar la vessant industrial de l’animació i l’importància del MIFA, el Marché International du Film d’Animation.

El director de MONSTERS UNIVERSITY, Dan Scanlon, acompanyat de la productora Kori Rae.

El director de MONSTERS UNIVERSITY, Dan Scanlon, acompanyat de la productora Kori Rae.

La primera prova, el film inaugural del festival: l’últim film de Pixar, MONSTERS UNIVERSITY, precedit del curtmetratge THE BLUE UMBRELLA, amb la presència dels seus directors i productors.  I encara en tenim més proves: les projeccions de DESPICABLE ME 2 (Universal) i EPIC (Blue Sky), els work in progress de HOW TO TRAIN YOUR DRAGON 2 (Dreamworks) o CLOUDY WITH A CHANCE OF MEATBALLS 2 (Sony Pictures Animation), o el debut mundial del nou curtmetratge de Mickey Mouse d’estil vintage, GET A HORSE!, dirigit per Lauren MacMullan i animat pel mestre Eric Goldberg, a qui vam poder presentar personalment els nostres respectes.

Un dels nostres obsequis d'Annecy: una litografia del nou curtmetratge de Mickey Mouse, GET A HORSE!

Obsequi d’Annecy: una litografia del nou curtmetratge de Mickey Mouse, GET A HORSE!

La potentíssima indústria animada francesa també va mostrar els seus plats forts, amb la presència de llargmetratges fora de competició com AYA DE YOPOUGON (adaptant els còmics homònims de Marguerite Abouet i Clément Oubrerie), OGGY ET LES CAFARDS o l’esperadíssima TANTE HILDA!, el nou film de Jacque-Rémy Girerd, de l’estudi Folimage.

Un fotograma de TANTE HILDA!, animació tradicional pura i dura.

Un fotograma de TANTE HILDA!, animació tradicional pura i dura.

Però eh!, no ens oblidem del festival pròpiament dit, amb la seva allau de films dins i fora de competició, les sessions maratonianes de curtmetratges, les llargues cues per aconseguir la firma dels autors convidats, les visites rapinyaires als stands del mercat del MIFA o les conferències, les presentacions de projectes novells o les recruitment sessions del Creative Focus. Potser els que més ens fascina són els curiosos rituals que es donen a les sales, durant les projeccions. És moralment obligatori llençar avions de paper a la pantalla del cinema (i qui aconsegueixi arribar-hi s’enduu una sonora ovació d’aplaudiments), és moralment obligatori fer sorollets d’animals i altres criatures quan es fa fosc, i és moralment obligatori cridar “LAPIN!” quan apareix un conill durant el vídeo animat dels patrocinadors del festival. Enguany, un rap protagonitzat pels psicòtics personatges animals de la sèrie animada KAELOO ha fet vibrar i embogir el públic, completament desenfrenat.

També cal reivindicar la mestria dels estudiants de l’escola francesa Gobelins, qui any rere any són els responsables de les cortinetes d’obertura de les projeccions. A continuació, dues de les cinc peces d’aquest any, totes elles d’una qualitat i un savoir fer… que deixa bocabat.

Per acabar, us deixem amb un destacat del palmarès d’aquesta edició 2013, on cal subratallar els guanyadors del Cristal -l’emblemàtic guardó del festival d’Annecy.
Ah! I el llargmetratge espanyol O APÓSTOLO es va endur un merescudíssim premi del públic.

LLARGMETRATGES

Cristal al millor llargmetratge: RIO 2096 — A STORY OF LOVE AND FURY, dirigit per Luiz Bolognesi (Brasil)

– Menció especial pel llargmetratge MY MOMMY IS IN AMERICA AND SHE MET BUFFALO BILL, dirigit per Marc Boréal and Thibaut Chatel (França/Luxemburg)

– Premi del públic pel llargmetratge O APÓSTOLO, dirigit per Fernando Cortizo Rodriguez (Espanya)

CURTMETRATGES

Cristal al millor curtmetratge: SUBCONSCIOUS PASSWORD, dirigit per Chris Landreth (Canadà)

– Premi especial pel jurat al curtmetratge THE WOUND, dirigit per Anna Budanova (Rússia)

– Premi del públic al curtmetratge LETTRES DE FEMMES, dirigit per Augusto Zanovello (França)

– Premi al millor curtmetratge de graduació: AB OVO, dirigit per Anita Kwiatkowska-Naqvi (Polònia)

– Premi Fipresci pel curtmetratge GLORIA VICTORIA, dirigit per Theodore Ushev (Canadà)

– Menció especial Fipresci pel curtmetratge FERAL, dirigit per Daniel Sousa (EUA)

– Premi “CANAL+ creative aid” al millor curtmetratge: AUTOUR DU LAC, dirigit per Carl Roosens and Noémie Marsily (Bèlgica)

– Premi del públic al curtmetratge més divertit: KJFG No 5, dirigit per Alexey Alekseev (Hongria)

Cristal al millor film d’encàrrec: DUMB WAYS TO DIE, dirigit per Julian Frost (Austràlia)

L’any vinent, més. Au revoir!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s