Zona Crítica: MONSTRUOS UNIVERSITY

La insuportable lleugeresa de Pixar: l’estudi d’animació californià sembla arrossegar un estigma cada vegada que estrena una seqüela d’alguna de les seves franquícies, i és la decepció (i el rebuig) d’aquells espectadors que esperaven un nou WALL-E o un nou UP. Que esperaven un nou film d’animació profundament original, transgressor, d’autor. El que cal reivindicar, però, és la maduresa narrativa de totes i cadascuna de les seqüeles que Pixar ens ha anat deixat aquests últims anys, i MONSTRUOS UNIVERSITY n’és l’últim exemple.

monstersuniversity01

MONSTRUOS UNIVERSITY agafa els dos protagonistes de la seva antecessora, els hi extirpa la seva inqüestionable química i els situa en un marc completament nou: el (sub)gènere de la comèdia universitària, sàviament condensat i reformulat per al públic familiar. I així, l’espectador contempla el naixement d’aquella química, el procés de forja d’una amistat de les que duren tota la vida.

Inevitablement, el primer obstacle a superar com a espectador és que a MONSTRUOS UNIVERSITY li falta el sentit de la meravella de la seva antecessora. MONSTRUOS S.A. era una comèdia d’aventures simple però impecable, amb un concepte originalíssim, d’un encant irresistible –és la Boo la nena més adorable de la història del cinema d’animació?– i una inventiva visual aclaparadora, on el clímax final del film podria haver estat concebut per Spike Jonze o Michel Gondry.

Però on l’admirable simplicitat de MONSTRUOS S.A. podia arribar a pecar de previsible, aquesta preqüela sorprèn per la seva estructura accelerada –capaç de trencar les expectatives de l’espectador en diverses ocasions– i per la maduresa dels seus temes: de la rivalitat entre el talentós gandul i el disciplinat frustrat, de la crisi del “voler és poder”, de l’acceptació del fracàs. És un film familiar capaç de trencar un mite de la cultura occidental com és la perseverança, el “no et rendeixis i els teus desitjos, per molt impossibles que siguin, es faran realitat”. El seu emocionant clímax, però, ofereix una sortida: l’aliança de contraris per demostrar el potencial que tenim en equip, tot redescobrint els teus talents propis –a més, lligant-ho d’una manera brillant amb el tema ecològic de la primera pel·lícula. ¿I no estarem tots d’acord que allò realment únic de la universitat no és ni el campus, ni el professorat ni la titulació, sinó els companys i amics amb qui has viatjat i, finalment, n’abandones les portes?

monstersuniversity02

En definitiva, MONSTRUOS UNIVERSITY és una bona comèdia de personatges, amb cos, de funcionament impecable, on l’slapstick i les set pieces d’acció han estat atenuades però s’ha compensat amb un engranatge de gags divertidíssims i un elenc de personatges monstruosos propi de les últimes sitcoms de la televisió nord-americana. Li faltarà inventiva, però no la voluntat d’explicar una història ben rodona.

Valoració: 7/10

Bola extra: Precedint MONSTRUOS UNIVERSITY, l’esperat curtmetratge THE BLUE UMBRELLA s’ha convertit en l’últim triomf tecnològic de Pixar: el nivell de fotorrealisme assolit és aclaparador, al servei d’una història senzilla però carregada de realisme màgic. El problema? Que es podria considerar el Paperman de Pixar, amb les seves virtuts i defectes. Però, tot i recórrer a una trillada història d’amor predestinat, THE BLUE UMBRELLA és pura fascinació durant els seus primers minuts. Una fascinació comparable, si se’m permet, a la fascinació sensorial dels primers films dels pioners dels cinema: la recreació hiperrealista de la pluja i les seves primeres gotes és, simplement, poesia. I la irrupció de la fantasia en aquest retrat naturalista és cinema d’animació pur i dur.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s