Zona Crítica: Turistas (Sightseers)

Les credencials amb les que arribava TURISTAS (SIGHTSEERS) eren molt bones: un tràiler molt ben parit i varis premis a la seva butxaca com per exemple, millor guió i millor actriu a Sitges 2012. I no és d’estranyar, la pel·lícula té tots els elements per agradar al públic “festivalero”, més procliu a rebre les pel·lícules amb major entusiasme (admetem-ho): una història tendre i violenta a parts iguals, un director reconegut al circuit de festivals (Ben Wheatley, director de KILL LIST o d’uns dels fragments de THE ABCs OF DEATH) i una encertada banda sonora d’allò més pop.

Però el que podria haver estat un ASESINOS NATOS à la british, acaba resultat una simpàtica cinta a mig gas que arrenca un parell de rialles a l’inici, segueix repetitiva i plana cap a la meitat del relat i acaba redimint-se amb un bon final. TURISTAS segueix el viatge en caravana per les illes britàniques d’una parella de d’inadaptats “treintañeros”. Ella, la Tina, una pobra dona subjugada per la seva dominant mare i marcada per la mort del seu gos i ell, el Chris, un pulcre i educat aspirant a escriptor, decidit a alliberar la Tina, ensenyar-li el seu món i donar-li la millor de les vacances. La definició inicial dels protagonistes, és de bon tros, del millor de la pel·lícula.

sightseers-2012-003-tina-with-dog

La tendre Tina amb el seu “recuperat” gos.

El que farà especial aquest nou “món”, aquestes “vacances inoblidables”, serà descobrir el que uneix la parella: l’impuls assassí. I és que a partir d’una primera mort perpetrada pel Chris, la parella es veurà sumida en una espiral criminal i una peculiar competició entre ells per veure no només qui mata, sinó qui té més raons per fer-ho. Una paràbola sobre les relacions de parella en la que comencem amb un Chris seductor, criminal i amb certa autoritat moral per matar  i acabem amb una Tina enganxada al fet de matar “perquè sí” i un Chris “ratllat” perquè ja no és ell qui porta el “timó de la relació”.

Malgrat aquesta divertida i retorçada premissa, el cert és que hi ha poc més al darrere d’aquest divertimento (i potser això és bo, però esperàvem un pèl més d’una cinta amb tanta reputació). El problema més gran és aquell tram del relat, el segon acte, on tot es torna repetitiu i on, malauradament, comencem a perdre l’empatia pels personatges. I és una pena, ja que una proposta com TURISTAS depèn bàsicament d’això: identificar-nos amb un parell d’inadaptats que maten a persones que “fins a cert punt, s’ho han guanyat”. Una fantasia malèfica que tots hem tingut algun cop davant algú més repel·lent o molest del compte: És així.

foto-steve-oram-en-turistas-2012-293

El Chris, un pèl-roig enamorat amb un costat fosc.

Però si bé les primeres morts de la parella tenen gràcia i  fins a cert punt, les podem trobar empàtiques (primer un mal educat que embruta un paisatge turístic, després un escriptor pedant, etc.) a mitja pel·lícula comencen a ser molt menys “justificades” i no les gaudim per igual. Aquí és on es perd l’empatia i el gaudi inicial com a espectadors que teníem davant de divertides morts amb un “esperit gamberro”. Aquestes noves morts a part de pocs justificades, tenen molt poca gràcia cinematogràfica i cansen per repetitives. És en aquest punt de la pel·lícula on ens hem de fixar més en la reflexió de la vida de parella que fa i no pas amb el punt de partida divertit i empàtic amb el que la vam començar.

La parella, en un dels seus punts àlgids.

La parella, en un dels seus punts àlgids.

En aquest sentit, el final redemptor que apuntàvem abans “salva” la pel·lícula. Oferint una lectura que dona més cos a un relat que no passava com dèiem, de bàsic divertimento. TURISTAS ens deixa amb una història sobre la maldat com a motor d’una parella i la influència que pot exercir un membre de la parella sobre l’altre fins al punt que es gira la truita, amb conseqüències letals. La sensació d’estil sobre substància, repetició d’esquemes i falta d’empatia progressiva pels personatges, fa que TURISTAS no passi d’una bona premissa, interessant i divertida, però poc més.

Valoració: 6/10

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s