EL COSMONAUTA: una nova manera de fer cinema

Una película hecha por más de 5000 personas”. Així es dóna la benvinguda a la pàgina web oficial de EL COSMONAUTA, una pel·lícula que, més enllà de la història que explica, ha marcat un abans i un després en el panorama cinematogràfic espanyol per haver demostrat que hi ha altres maneres de fer, produir, finançar i distribuir cinema. Una aventura que va començar el gener de 2009, quan Nicolás Alcalá, Carola Rodríguez i Bruno Teixidor van decidir replantejar-se el finançament i la producció del llargmetratge en què es convertiria el curt EL VIAJE DEL COSMONAUTA.

Español

Pocs mesos després, el maig d’aquell mateix any, s’obria la pàgina web que serviria per finançar per complet la pel·lícula. I és que els cents de mils d’euros que han permès el rodatge d’EL COSMONAUTA van ser recaptats gràcies a la innovació en el procés de finançament i de producció. La iniciativa d’aquests tres cineastes, que han fundat la productora Riot Collective, va sorprendre en un moment en què, com és cada vegada més habitual al nostre país, es qüestionava el funcionament del sector cinematogràfic, molt marcat aquell any per grans produccions com AGORA o SPANISH MOVIE.

El primer inversor arribà el juliol de 2009, després que El País ajudés a la difusió del projecte parlant-ne en un article i s’organitzés també un concert en benefici de la pel·lícula, els assistents al qual es convertien en productors de la pel·lícula. A partir d’aquí, EL COSMONAUTA ha arribat a convertir-se en un dels projectes de més èxit a nivell internacional i una de les primeres passes cap a un nova manera d’entendre la producció cinematogràfica al nostre país. A partir de 2 euros, qualsevol persona podia entrar a formar part d’aquesta experiència.

5906159389_9a565fcaf9_b

La pel·lícula tracta la història de tres personatges, Stas, Andrei i Yulia, que es troben a la recén construïda Ciutat dels estels, on s’entrenen els primers cosmonautes per anar a l’espai l’any 1967. Allà inicien una amistat marcada per les intrigues polítiques, les lluites de poder, els èxits i els fracassos de la Unió Soviètica. Els actors protagonistes són Katrine de Candole, Leon Ockenden i Max Wrottesley.

Però EL COSMONAUTA va molt més enllà de la peça cinematogràfica tradicional: des dels inicis es va plantejar com una proposta transmèdia, que aconseguís implicar directament a tots aquells que hi participaven. S’han creat continguts per aquells que colaboren en el projecte, des de webisodis a un fals documental, tots accessibles aportant 5 euros al projecte.

Bruno, Carola, Nicolas (by Mario Orellana)

I, mentrestant, s’anava avançant en la pel·lícula: a mesura que s’aconseguia el finançament es van rodar diferents teasers, es van escriure les primeres versions del guió i es van organitzar pressupostos i plans de rodatge. Tota aquesta informació era sempre compartida amb els productors, generant una vertadera comunitat entre tots aquells que decidien apostar per aquest nou model. Entre d’altres coses, es va organitzar la “Teaser Remix experience” que convidava a tothom a proposar teasers de la pel·lícula. S’oferien trenta minuts de material de la pel·lícula i, amb això, es van aconseguir 78 propostes, de les quals en van sortir premiades tres i estan disponibles a la xarxa.

Però no tot va ser senzill: una vegada s’havien confirmat les localitzacions a Letònia, un dels principals inversors de la pel·lícula va abandonar el projecte. Poc abans del rodatge es va haver d’iniciar, doncs, la campanya “Save the cosmonaut”, amb què es necessitaven recaptar 40.000 euros en un mes. Doncs bé, s’aconseguiren 60.000 euros en 72 hores.

5821547316_42dec597ba_b

Amb tot, durant els mesos de juny i juliol de 2011 finalment es va poder rodar la pel·lícula, un rodatge que es compartia també amb la comunitat i que van procurar que es pogués seguir “en directe”. I és que no només s’ha volgut cridar a la participació sinó que un dels majors èxits d’aquesta proposta rau en la connexió que s’ha mantingut sempre amb tots aquells que en formaven part: tota la informació és sempre a l’abast de tots, amb una pàgina web molt simple i ordenada que permet, de manera senzilla, aprendre a participar en l’experiència.

Després d’haver rebut diferents premis a la creativitat i haver aparegut en diferents mitjans (la revista Wired va parlar d’EL COSMONAUTA com un dels majors èxits creatius a nivell col·lectiu), finalment, després d’un any i mig de post-producció, la pel·lícula es va estrenar el passat 18 de maig, de manera simultània, a internet i cinemes. De fet, a la mateixa web es troba el formulari per organitzar els passis i projeccions de la pel·lícula i també l’enllaç al visionat online de la pel·lícula (on se suggereix la col·laboració o bé que es comparteixi l’enllaç via Twitter o Facebook).26- Andrei, Yulia, Stas_800x450

Aquest projecte, sense cap dubte, ha significat un abans i un després, no tan sols per l’èxit que s’ha aconseguit, sinó també per l’empenta i decisió amb que un grup de joves cineastes han decidit aprofitar el context i les eines de què disposen per demostrar que són possibles, també, altres maneres de fer, veure i viure el cinema.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s