Mor Elías Querejeta

Elías Querejeta, un dels grans productors del cinema espanyol, ha mort aquesta matinada a l’edat de 78 anys. Querejeta va produir obres de destacats directors, entre ells Carlos Saura, Víctor Erice i Julio Médem. El 1998 fou premiat amb la Medalla d’Or de l’Acadèmia de Cinema espanyola.

Després de dirigir dos curts documentals amb Antonio Eceiza en els anys 60, Elías Querejeta va crear la seva pròpia productora i des de llavors va treballar en el món del cinema, també colaborant en el guió de diferents pel·lícules (PASCUAL DUARTE o A UN DIOS DESCONOCIDO entre elles).

La primera pel·lícula en què Carlos Saura i Elías Querejeta treballaren junts fou LA CAZA.

La primera pel·lícula en què Carlos Saura i Elías Querejeta treballaren junts fou LA CAZA.

Però, sobretot, Elías Querejeta fou un destacadíssim productor. Va produir la majoria de pel·lícules de Carlos Saura (PEPPERMINT FRAPPÉ, CRÍA CUERVOS o ELISA VIDA MÍA), que retractaven el context polític i social dels anys 60, i 70 i algunes d’elles foren premiades a Canes i a Berlín. A més, Querejeta fou el productor de pel·lícules com HISTORIAS DEL KRONEN (dirigida per Montxo Armendáriz), EL ESPÍRITU DE LA COLMENA i EL SUR (dirigides per Víctor Erice) i EL DESENCANTO (dirigida per Jaime Chávarri).

A més, el productor basc va apostar també per nous talents com Fernando León de Aranoa (BARRIO, LOS LUNES AL SOL) o la seva filla, Gracia Querejeta (SIETE MESAS DE BILLAR FRANCÉS), qui acaba d’estrenar 15 AÑOS Y UN DÍA, pel·lícula guanyadora de la Bisnaga d’or al Festival de Màlaga d’enguany.

El productor va rebre el premi nacional de cinema l'any 1986.

El productor va rebre el Premi nacional de cinema l’any 1986.

Elías Querejeta va estudiar química, dret i va ser futbolista professional (va jugar amb la Reial Societat durant 6 temporades a Primera Divisió), però la seva gran passió fou sempre el cinema. La seva feina i dedicació com a productor han marcat el cinema espanyol de les últimes decades.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s