Entrevista a Choi Dong-Hoon, director d’El gran golpe (The thieves)

Choi Dong-Hoon va estrenar aquest passat cap de setmana a Espanya  EL GRAN GOLPE (THE THIEVES), film que ha batut el rècord d’espectadors a Corea del Sud amb més de 13 mil·lions d’espectadors en poc més de 2 mesos. La pel·lícula la vam poder veure a la passada edició del Festival de Cinema Fantàstic de Sitges, on el director va fer acte de presència i nosaltres vam tenir la sort de fer-li una entrevista! Dong-Hoon porta només quatre films a la seva filmografia, però ja s’ha establert com un dels directors més interessants del panorama sud-coreà.

Un dels cartells del film, tot un rècord de taquilla

Amb la seva excel·lent TAZZA ja va captar l’atenció del públic, una cinta de gènere negre, sòlida i tramposa. Va seguir amb WOOCHI: EL CAZADOR DE DEMONIOS, una aventura esbojarrada sobre mags i dimonis que viatgen en el temps de l’era Joseon al present. Amb EL GRAN GOLPE, el director torna al gènere negre i d’acció, portant-nos un film sobre robatoris i amb un repartiment espectacular, amb alguns dels actors més interessants de Corea del Sud i fins i tot el gran Simon Yam de Hong Kong. La veritat és que és EL GRAN GOLPE és d’allò més entretinguda i només desitja una cosa: entregar-nos un gran espectacle. I ho aconsegueix. No hi ha cap dubte que el director és tot un prodigi rodant escenes d’acció i ens ha deixat amb més d’una escena impressionant per la memòria. Us deixem amb l’entrevista i les nostres impressions sobre la pel·lícula, que encara podeu veure als cinemes Maldà de Barcelona:

LA CASA DE VIDRE: Hem pogut veure la teva pel·lícula, THE THIEVES, avui a Sitges. Abans de tot, moltes felicitats. Ens ho hem passat molt bé.

CHOI DONG-HOON: Gràcies, moltes gràcies.

LCDV: THE THIEVES és una superproducció i acaba de proclamar-se com la cinta més taquillera de Corea del Sud. Com ha estat la teva reacció  al aconseguir conglomerar tant públic al teu país?

CDH: Estic molt content, és clar. Però el rècord en si no té gaire importància. Per mi allò més important és que estigui content l’equip sencer. L’equip va gaudir molt del rodatge. Des del seu director, és a dir, jo, fins els actors, i tota la resta. Per mi això és l’essencial, el veritable èxit.

LCDV: Has reunit un equip d’actors impressionant. Tot un  star system i figures clau del cinema coreà, i fins i tot una estrella de Hong Kong com és Simon Yam. Ja havies treballat prèviament amb Kim Hye-Su i amb Kim Yun-Seok més d’un cop a films com TAZZA o WOOCHI: EL CAZADOR DE DEMONIOS. També has comptat a THE THIEVES amb una actriu tan important com Gianna Jun, l’estrella de MY SASSY GIRL, entre d’altres. Com ha estat treballar amb aquest repartiment tan espectacular? Tenies clar des d’un inici quin era el cast que volies?

CDH: Quan en un inici vaig anunciar el meu desig de treballar amb aquests actors, tots em van dir que estava boig. (Riu) Em deien que si treballava amb tantes superestrelles, discutirien constantment entre ells. Però, en canvi, va haver molt bona dinàmica i feeling entre tots els actors. Per exemple, quan alguns d’ells actuaven, els altres es quedaven al set observant, com si fossin espectadors. Al rodatge no teníem cap estrella, només actors. Kim Hye-Su i Kim Yun-Seok es coneixien molt bé, ja que tenen molt bona relació. Abans que res, jo els considero bons actors. Amb Hye-Su ja he treballat quatre vegades, amb Yun-Seok dues, però encara tinc molta curiositat per ells i encara crec que tenen moltes coses a oferir.

El repartiment de EL GRAN GOLPE (THE THIEVES)

LCDV: THE THIEVES sembla més propera a TAZZA que no a WOOCHI. WOOCHI va suposar un canvi respecte al teu film anterior, un gènere completament diferent. Aquest film sembla tornar a la dinàmica i gènere d’una pel·lícula com TAZZA. Tenies ganes de tornar a aquest gènere? Et consideres polifacètic o et sents més a gust amb el cinema negre?

CDH: Ni jo ho sé! (Riu). Encara m’estudio a mi mateix. (S’ho repensa) Després de fer TAZZA, no volia fer un producte similar. Volia fer alguna cosa diferent, una pel·lícula que jo somiava fer des que era petit. Després de poder complir-ho i dirigir WOOCHI, vaig sentir que un cop més volia tornar al gènere anterior, alguna cosa em cridava a fer-ho. Per dir-ho d’una altra manera, THE THIEVES és una reacció a WOOCHI. Tenia el desig de tornar a fer alguna cosa en la línia de TAZZA.

LCDV: Una aventura que ha estat filmada tant a Hong Kong, com a Macau i Corea del Sud. Com ha estat l’experiència de rodar a països tan diferents? I si em permets, treballar amb Simon Yam?! És tot un ídol a Hong Kong!

CDH: De fet, aquesta història se’m va acudir quan estava de viatge a Hong Kong. Quan estava allà, inevitablement vaig recordar-me d’en Simon Yam. Quan jo era adolescent era superfan del cine de Hong Kong. I Simon Yam gairebé sempre feia el paper de dolent (Riu). Però jo volia escollir a un actor de veritat, que fos bo. Treballar amb Yam era una de les meves ambicions. Per això li vaig escriure una carta. Després vaig descobrir que tots els actors del món són iguals! És a dir, els bons actors de veritat pretenen donar sempre el millor de si mateixos. Per mi això és la veritable essència d’un bon actor.

El hongkonès Simon Yam, un dels actors del film

LCDV: M’imagino que a més de director també seràs espectador. Ens acabes de mencionar que ets fanàtic del cine de Hong Kong. En això coincidim molt! Alguna influència personal?

CDH: Johnnie To, és clar! M’encanta. De fet quan pensava en Simon Yam era a través del cinema de Johnnie To. Però quan vaig estrenar TAZZA, curiosament un crític del New York Times va dir que s’assemblava a una pel·lícula d’Almodóvar! (Riures) A mi m’agrada Almodóvar, de fet. I no ho dic només per estar aquí! També m’agrada Martin Scorsese, Paul Thomas Anderson… Però els que més són Hitchcock i Howard Hawkes.

LCDV: Parlant de Johnnie To, me’l vaig trobar personalment rodant a Hong Kong aquest estiu mentre estava de visita! Veure treballar al Sr.To és tota una experiència…

CDH: (Riu) (En anglès) Simon Yam em va dir que Johnnie To és un director excel·lent. De fet, són molt amics. De Hong Kong també m’agrada… (Pronuncia un nom en coreà).

LCDV: Doncs la veritat és que no em sona…!

CDH: Clar, perquè no es diu així. (Riu) La pronunciació en coreà és diferent. (Pensatiu, buscant al mòbil) Ara mateix no recordo el seu nom en anglès. Un film seu s’assembla molt a RESERVOIR DOGS de Tarantino. Ara ho busco…

LCDV: Ringo Lam?

CDH: Ringo Lam! Exacte! (Riu) Casi ho tenia ja… (Guardant el mòbil)

LCDV: Bé, moltes gràcies per tot. Esperem poder veure THE THIEVES aviat a les cartelleres d’aquí.

CDH: Això espero! I espero poder tornar a Sitges aviat!

Agraïments a l’organització del Festival de Sitges per cedir-nos temps amb el director.

299355_3917616419892_1769922170_n

El director Choi Dong-Hoon amb un feliç redactor de La casa de vidre

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s