Palmarès del Docs Barcelona 2013

Ahir diumenge es va posar el punt i final a una nova edició del Docs, el festival internacional de cinema documental de Barcelona.

Per no faltar al costum, aquesta nova edició ens ha deixat moments i visionats memorables, fent créixer el nombre d’adeptes i el prestigi d’un festival que aconsegueix superar-se any rere any. Durant 5 dies hem pogut gaudir del perfecte equilibri entre obres d’autors consagrats, directors que tot just comencen i, en definitiva, diferents i apassionants formes de veure  el món.

El jurat d’enguany, dirigit pel crític Quim Casas, Judith Colell, Oriol Porta i Alfred Vernis ha concedit el premi DOCSBARCELONA a millor pel·lícula a THE ACT OF KILLING, del director nord-americà Joshua Oppenheimer. Aquest film de producció danesa ens va deixar a tots impressionats durant el visionat de les quasi tres hores que dura el muntatge del director. El film retrata la impunitat que rodeja la societat i el règim indonesi, on els assassins de milers de persones durant el cop militar del 64 viuen com herois nacionals, orgullosos dels seus actes criminals. El millor del film és l’aproximació d’Oppenheimer, que aconsegueix capturar la misèria – i la comèdia – humana sense deixar-se emportar pel dramatisme d’un tema suficientment monstruós. El patetisme i l’absurd que despleguen els personatges, són magistralment enregistrats pel director que aconsegueix penetrar en la humanitat dels botxins. Poder plorar, riure, sofrir i emocionar-nos en un matex film no té preu. I THE ACT OF KILLING ho aconsegueix. Una obra mestra.

Aquí va el trailer. Creuarem els dits perquè es pugui arribar a estrenar als nostres cinemes.

Pel que fa a la resta de premis destacar el guardó “Nou Talent” per EL SALVAVIDAS de Maite Alberdi i la menció especial del jurat a BAJARÍ d’Eva Vila. Aquesta última va esgotar les entrades de la sala gran de la Filmoteca amb la cara oblidada de la Barcelona més gitana i flamenca. L’art i la passió es transmet de generació en generació i viu en els carrers de Bajarí (Barcelona en caló). La pel·lícula arribarà el proper setembre als cinemes.

El premi “Teens & Docs” va ser per EN UN CHIP MULTICOLOR. LA VIDA DE NEIL HARBISSON de Roger Soldevila, Isaac Martínez i Josep Parés, film sobre el primer cyborg humà. I destacar finalment el premi del públic per CON MI CORAZÓN EN YAMBO de María Fernanda Restrepo un film sobre l’assassinat dels germans de la directora a mans de la policia equatoriana que va posar d’empeus un emocionat públic dels cinemes Renoir.

Esperem amb ganes el que ens portarà el Docs Barcelona del 2014.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s