Comença el DOCS BARCELONA 2013

Tot a punt per a una nova cita amb el Docs Barcelona, el festival internacional de cinema documental de Barcelona.

Del 29 de Maig al 2 de Juny als Cinemes Aribau, Renoir Floridablanca i a la Filmoteca, podrem gaudir de les perles que ens ofereix la 7ena edició d’aquest festival.  La secció oficial ens acosta realitats de llocs tant diversos com Suècia, Indonèsia, Xina o Mèxic i aposta tant per directors debutants com per figures consolidades del documental.

Des de La Casa de Vidre no ens volem perdre aquesta cita i a continuació destaquem alguns dels títols de la secció oficial que més ens criden l’atenció. Aquí podeu consultar la programació completa del festival i els horaris

APPROVED FOR ADOPTION de Jung i Laurent Boileau. És el film encarregat d’obrir el festival i destaca d’entrada per l’ús d’animació amb imatge real, un cocktail que sempre promet noves sensacions. Més quan el director, protagonista i il·lustrador del documental és el dibuixant Jung, que porta a la pantalla la seva pròpia història. Tot i ser coreà de naixement, Jung va ser adoptat als 4 anys per una família belga i criat a Europa. L’il·lustrador, ja de gran, decideix iniciar un viatge en busca dels seus orígens, oferint-nos un interessant trajecte de reconciliació amb les pròpies arrels i amb un mateix.

BAJARÍ d’Eva Vila. La Barcelona gitana i flamenca és la gran protagonista d’aquest documental que evoca l’esperit de Carmen Amaya, la més gran bailaora de tots els temps. Karime Amaya neboda-neta i gran revelació del flamenc actual decideix preparar un espectacle, reunint alguns dels més grans talents de la ciutat de Barcelona. Juanito és un nen que busca assolir el somni de convertir-se en un veritable ballarí de flamenc. A través d’ells descobrirem l’esperit de Bajarí, Barcelona en la llengua caló.

FIRST COUSIN ONCE REMOVED  d’Alan Berliner. Magnífica oportunitat per veure en pantalla gran l’últim treball del nord-americà Alan Berliner, gran guanyador de l’última edició de l’IDFA, el festival de cinema documental d’Amsterdam. El film ens ofereix el personal retrat que Berliner fa del seu amic, cosí i mentor Edwin Honig, un poeta que pateix d’Alzheimer. Fidel al seu estil, Berliner construeix un assaig initmista sobre la fragilitat del ésser humà i el paper de la memòria en les nostres vides.  El resultat és un sensible retrat d’un personatge, que malgrat la malaltia, conserva un gran domini de les paraules i el llenguatge i una ànima profundament poètica.

ELENA de Petra Costa. Documental d’estil poètic i introspectiu que narra el viatge de Petra, una jove brasilera que se’n va a Nova York perseguint el somni de convertir-se en actriu. Petra buscarà en els carrers d’aquesta gran ciutat els rastres de la seva germana gran Elena, que dos dècades abans va emigrar als Estats Units per convertir-se també en actriu. A través de vídeos familiars, fotografies i un diari personal Petra evocarà la presència de Elena en un viatge en que el rostre i la figura de les dues germanes s’acabarà confonent.

THE ACT OF KILLING de Joshua Oppenheimer. Aquest documental, produït per dos figures del gènere com Werner Herzog i Errol Morris, ens acosta a la realitat d’Indonèsia on els assassins responsables de la mort de centenars de persones durant la revolució de 1965 viuen com a estrelles, orgullosos dels seus actes. En THE ACT OF KILLING els botxins ens expliquen la història dels seus crims, però no ho fan d’una manera convencional. Ells mateixos escriuen els guions i protagonitzen la posada en escena dels seus actes en forma de western, cinema negre o musical. Es tracta d’una visió aterradora del règim de la impunitat i la banalitat on viuen.

FALLEN CITY de Zhao Qi. Proposta xinesa que ens acosta a Beichuan, una població que va quedar completament arrasada per un terratrèmol. Quasi cada família va perdre algun familiar. A partir de la història de diferents personatges, el documental narra la reconstrucció de la ciutat, que en només tres anys va ser miraculosament  re-edificada. Els supervivents ens parlen dels somnis d’una vida millor i ens mostren una nova generació de xinesos posseïts per l’empenta del progrés d’una nació despresa de les seves arrels i del seu passat.

A part, el DOCS BARCELONA també ofereix interessants masterclass i documentals de nova autoria on destaca una nombrosa presència de directors catalans. Una bona proposta per al cap de setmana!

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s