Zona Crítica: Un amigo para Frank

UN AMIGO PARA FRANK és una pel·lícula senzilla i intel·ligent, que explica amb simpatia i transparència una història carregada de drama i emoció en què es tracten temes de gran profunditat i que convida a reflexionar i debatre.

Un esplèndid Frank Langella aprèn a conviure amb un robot, a qui dóna veu Peter Saarsgard.

Un esplèndid Frank Langella aprèn a conviure amb un robot, a qui dóna veu Peter Saarsgard.

La trama gira entorn a la soledat de Frank, un senyor major que comença a tenir problemes de memòria i que s’està convertint en un problema per als seus dos fills, Madison (Liv Tyler) i Hunter (James Marsden). Mentre que la primera es contenta amb trucar-lo de tant en tant, el segon, cansat de visitar-lo un cop per setmana per trobar-lo cada vegada més necessitat d’atenció, decideix incorporar a la vida de Frank l’única cosa que sembla ser una solució: un robot creat específicament per fer-se càrrec de la gent gran. La negativa inicial de Frank, poc “acostumat a relacionar-se amb electrodomèstics”, poc a poc es va convertint en acceptació quan descobreix que el robot no només cuina, neteja i organitza el seu dia a dia, sinó que també obeeix. I és que a Frank, antic lladre i estafador, encara li queden moltes coses a fer.

S’ha de destacar l’excel·lent caracterització del protagonista, un home reganyós però agradable a qui Frank Langella interpreta de manera extraordinària i que aconsegueix emocionar l’espectador, qui connecta en tot moment amb l’estat d’ànim i les necessitats de Frank. L’elecció del llibre “Don Quijote de la Mancha” com un dels objectes centrals de la història, sobra dir-ho, no és atzarosa. Més enllà de presentar la versió actualitzada del Quijote i Sancho Panza, la pel·lícula s’encarrega d’explicar els somnis i desitjos d’un protagonista incomprès i que no comprèn tampoc la realitat que l’envolta i que lluita per rescatar la seva estimada, en aquest cas l’encarregada d’una biblioteca (Susan Sarandon) que un jove ric s’està encarregant de modernitzar.

Susan Sarandon és la Dulcinea d'aquesta versió actualitzada de l'obra de Cervantes.

Susan Sarandon és la Dulcinea d’aquesta versió actualitzada de l’obra de Cervantes.

El pas del temps i la necessitat d’adaptació, l’abandonament de la gent gran i la inclusió dels robots a la nostra vida quotidiana són alguns dels temes que aborda UN AMIGO PARA FRANK, malgrat que en moltes ocasions sigui de manera massa subtil: tot i la profunditat que s’aconsegueix en la definició de Frank i el robot, els personatges secundaris estan poc dibuixats més enllà de l’estereotip i algunes subtrames semblen merament accessòries.

Amb tot, el to amable amb què s’explica la situació dramàtica aconsegueix una proximitat i empatia que beneficien el conjunt de la pel·lícula, que funciona sobretot en el retrat de l’home malhumorat que s’inquieta davant la presència del robot, que porta al protagonista a plantejar-se continus interrogants i que es converteix en el més lleial company de Frank, l’únic capaç d’alliberar-lo de la seva solitud.

Valoració: 6/10

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s