Mor Alfredo Landa

L’actor Alfredo Landa ha mort avui a l’edat de 80 anys a Madrid. L’actor fou una de les figures més importants del cinema espanyol dels anys 70 i 80 i va arribar a participar a més de 100 pel·lícules.

L'actor, emocionat, va recollir el Goya de Honor a la seva carrera fa cinc anys.

L’actor, emocionat, va recollir el Goya de Honor a la seva carrera fa cinc anys.

A principis de la dècada dels 60 va debutar interpretant papers secundaris en cintes de gran èxit com ATRACO A LAS TRES i EL VERDUGO. A partir de llavors va començar la seva imparable carrera i va arribar a estrenar 8 pel·lícules en un mateix any (1966). Pero fou a l’any 1970 quan s’inicià el “landismo”, nom que defineix un conjunt de films protagonitzats per l’actor en què comèdia i erotisme es mesclaven i es representaven problemes socials de l’època amb certa picardia. Entre les nombroses pel·lícules que s’inclouen en aquest gènere, moltes dirigides per Mariano Ozores i Pedro Lazaga, destaquen NUNCA AMARÁS AL VECINO DEL QUINTO i VENTE A ALEMANIA, PEPE.

Dins de la seva carrera professional, però, destaquen nombroses obres de diferent tipus i colaboracions amb grans directors espanyols. Des de Juan Antonio Bardem, que el va dirigir a EL PUENTE, fins a Jose Luis Borau, amb qui va colaborar a TATA MÍA i Jose Luis Cuerda, director de EL BOSQUE ANIMADO i  LA MARRANA. També va ser colaborador habitual de José Luis Garci, sent el seu paper a EL CRACK el més mític de tots, com a detectiu privat a la Barcelona dels anys 80.

Alfredo Landa amb la resta d'intèrprets de LOS SANTOS INOCENTES, una de les pel·lícules de major renom en la seva filmografia.

Alfredo Landa amb la resta d’intèrprets de LOS SANTOS INOCENTES, una de les pel·lícules de major renom en la seva filmografia.

Però segurament Alfredo Landa serà recordat pel seu paper protagonista a LOS SANTOS INOCENTES, de Mario Camus, que protagonitzà amb Francisco Rabal. Pel seus papers van compartir el premi a la interpretació masculina del Festival de Canes l’any 1984. A més, va ser nominat en 7 ocasions als premis Goya i va resultar guanyador en dues d’elles. L’any 2008 se li va otorgar el Goya de honor, que va recollir en una de les seves últimes aparicions públiques.

La història del cinema espanyol des dels anys 70 no es pot deslligar de la figura d’Alfredo Landa, un dels actors més versàtils i singulars del nostre cinema. Descansi en pau.

PD: Us deixem amb una de les divertides escenes que va compartir amb Concha Velasco, Tony Leblanc i Manolo Gómez Bur.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s