Ha mort Ray Harryhausen, pioner dels efectes especials

La majoria del públic no el coneixia i menys les generacions d’espectadors de les últimes dècades però Ray Harryhausen era un d’aquells herois a l’ombra i sobretot, un pioner. En el camp de  l’animació stop motion i els efectes especials es podria dir que ell ho va començar tot. Les pel·lícules d’aventures, fantàstiques o de ciència ficció que veien els nostres pares estaven plenes de les seves creacions. I va ser una figura tant important que va influenciar el cinema posterior de directors com George Lucas, Steven Spielberg, James Cameron, Guillermo Del Toro, John Landis o Pater Jackson.

Ray Harryhausen acompanyat d'algunes de les seves creacions

Ray Harryhausen acompanyat d’algunes de les seves creacions

Als 92 anys, després d’una llarga vida, Harryhausen ha mort de causes naturals a Londres, on vivia des dels anys 60 tot i ser original de Los Ángeles. Inspirat per les creacions històriques de Willis H. O’Brien a l’original KING KONG, Harryhausen es va sentir atret cap a l’animació stop motion i va encaminar la seva carrera cap aquesta especialitat. Després de lluitar a la Segona Guerra Mundial, comença a treballar a Hollywood, on col·labora amb el seu ídol O’Brien a EL GRAN GORILA i va guanyant experiència i reconeixement en una indústria que cada cop explotava més les cintes de Sèrie B amb esperit evasiu i innovadors efectes visuals.

I és que òbviament, en aquella època, no hi havien ordinadors per crear els efectes dels que ara estem tan habituats i molt poca gent hi apostava de debò. Es necessitaven de tècnics amb vocació d’artistes i artesans que donaven el seu toc personal a les creacions. Harryhausen va ser dels pocs que va arribar a destacar per si sol i guanyar fama pròpia. Arrel de les seves creacions, es va forjar un nom propi reconegut a la història i idolatrat per fans del gènere i la tècnica.

La seves creacions més mítiques són la impressionant escena (que podeu veure a dalt) de la lluita contra set esquelets a JASÓN Y LOS ARGONAUTAS o el disseny de les criatures de l’original FURIA DE TITANES. També hi destaquen a la seva filmografia, SURGIÓ DEL FONDO DEL MAR o SIMBAD Y LA PRINCESA a part de nombrosos curtmetratges d’animació i altres projectes com productor i dissenyadors dels efectes. A ull dels espectadors d’ara, les seves escenes ens poden semblar antiquades i estranyes però el seu impacte i influència és absoluta en els creadors d’efectes especials posteriors i en directors que han permès expandir la tècnica. Descansi en pau Ray Harryhausen, un mite que va donar personalitat a les seves creacions i va crear tota una legió de seguidors i deixebles que arriba fins els nostres dies. Si us interessa el personatge, hi ha molta literatura sobre ell tant en llibres com a Internet.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s