Zona crítica: Los últimos días

A la segona pel·lícula dels germans Pastor, LOS ÚLTIMOS DÍAS, la humanitat està condemnada a la reclusió a causa de una espècie d’agorafòbia epidèmica de la qual no se’n coneixen ni causes ni solucions. La gran novetat, però, és que el centre d’atenció és Barcelona, convertida en capital dels esdeveniments apocalíptics que tenen lloc a nivell mundial. Més enllà de la curiositat que desperta veure a la pantalla gran les imatges de la ciutat destruïda, és evident el risc que s’amaga darrere la proposta i la solvència amb què els directors ho resolen.

los-ultimos-dias-027

Marc (Quim Gutiérrez) només vol sortir de l’edifici on està atrapat per buscar la seva nòvia Júlia (Marta Etura)

Tot i així, LOS ÚLTIMOS DÍAS és una pel·lícula desigual, sobretot pel que fa al guió. La història gira al voltant del Marc -Quim Gutiérrez-, un informàtic que ha estat mesos atrapat a la seva oficina sense saber res de la seva nòvia i surt a buscar-la amb la col·laboració de l’Enrique -José Coronado-, previ pacte de compartir material de supervivència. El tortuós camí pels soterranis d’una ciutat buida, en què ningú és capaç de sortir a l’exterior, s’explica a través d’encertades seqüències en què la intriga i la tensió estan ben executades, amb persecucions i sorpreses que doten d’un bon ritme al conjunt. El problema, però, rau en la sensació constant de tractar-se d’una història que ja sabem: la poca profunditat dels personatges no ajuda tampoc a construir una major connexió amb l’espectador, a qui poc li sorprenen certs recursos i diàlegs ja vists a altres pel·lícules de plantejament similar. Això és sobretot evident en el cas d’Enrique, qui, malgrat la notable interpretació de José Coronado, és un personatge excessivament basat en característiques estereotípiques, cosa que fa que el seu desenvolupament resulti previsible i poc interessant. Tot i així, s’ha de destacar que tota la pel·lícula acaba reduïda a la relació entre els dos personatges protagonistes i es construeix una intimitat que constrasta, positivament, amb la magnitud de la tragèdia que s’explica que, per altra banda, de vegades sembla massa llunyana. El fet que no s’expliquin les causes de l’agorafòbia que està acabant amb la humanitat i que les referències al món exterior siguin més bé escasses no ajuda a crear l’ambient de patiment que requereix una pel·lícula que parla, precisament, d’un món angoixat i angoixant. En aquest sentit, en arribar al final l’espectador no té la sensació que sortir al carrer sigui tan perillós, arriscat i traumàtic com se’ns ha explicat que és. Malgrat tot, és destacable el missatge general, que acaba essent optimista, tot i haver dibuixat una situació no tan llunyana a la realitat: una societat que poc a poc s’aïlla, ignorant els problemes que acabaran per consumir-la.

LOS ÚLTIMOS DÍAS 1

Àlex i David Pastor es confirmen com dos directors dotats de talent en quant a la tècnica, que coneixen l’àmbit que tracten i de gran astúcia per al plantejament de reptes que, si més no, semblen beneficiosos en el nostre panorama cinematogràfic, en què és necessari acceptar la possibilitat de donar cabuda a tot tipus de gèneres i històries. Al cap i a la fi, LOS ÚLTIMOS DÍAS és una pel·lícula que crida l’atenció per un conjunt d’imatges d’una Barcelona devastada i que, més enllà d’això, ofereix una experiència indubtablement entretinguda.

Valoració: 7/10

PD: Els Pastor s’han atrevit a rodar una pel·lícula apocalíptica ambientada a Barcelona, sí, però qui serà el valent que doni a Marta Etura un paper que no sigui el mateix de sempre?

Anuncis

One response to “Zona crítica: Los últimos días

  1. Retroenllaç: Nominacions als premis Gaudí | La Casa De Vidre·

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s