Zona crítica: Un amor entre dos mundos

UN AMOR ENTRE DOS MUNDOS té lloc en un context tan fantàstic com suggerent: entre dos móns separats per escassa distància que tenen centres de gravetat contraris, de tal manera que els habitants d’un pengen sobre els de l’altre sense possibilitat de contacte entre ells. El conflicte neix, és clar, quan un noi d’un s’enamora d’una noia de l’altre, i és encara major degut a les diferències socials i econòmiques entre els dos planetes: en el superior la riquesa i l’estabilitat és possible gràcies a l’abusiva explotació dels recursos del segon. Aquests són els ingredients bàsics d’aquesta pel·lícula que combina la ciència ficció, el romanticisme i la crítica social sense aconseguir destacar en cap d’aquests aspectes.

No es treu suficient partit a l'espectacular context que planteja el film de Juan Solanas

No es treu suficient partit a l’espectacular context que planteja el film de Juan Solanas

En primer lloc, l’univers creat per a la pel·lícula sembla desaprofitat al llarg de tot el metratge, en què són més bé poques les imatges realment potents que deixin marca a l’espectador malgrat les grans possibilitats del plantejament. Tot i així, sí resulta almenys entretingut veure els continus canvis de situació dels protagonistes, algun escenari concret i les converses que s’estableixen amb personatges a dalt i a baix de la pantalla. En qualsevol cas, sobta la gran quantitat d’informació que s’ofereix a l’espectador (sobretot explicada als títols de crèdit, d’antecedents, normes i elements) que no només no serveix per al desenvolupament narratiu sinó que provoca nombrosos dubtes i contradiccions, a més d’alguna situació gens versemblant amb el conjunt plantejat.

En segon lloc, la història d’amor entre Adam -Jim Sturgess- i Eden -Kirsten Dunst- no emociona en cap moment, segurament degut a la poca empatia que s’aconsegueix crear amb els personatges i a la construcció poc cuidada i menys coherent de la seva relació. En les escenes que Eden i Adam comparteixen no hi ha química i els diàlegs són sempre gairebé buits i carregats de tòpics. Malgrat tots els problemes que sorgeixen entre ells (i els que podrien sorgir!) es tracta d’una història plana, previsible i en què no hi ha espai per a la naturalitat o la transparència, sinó que tot romanticisme és magnificat per donar sentit al missatge central de la pel·lícula: “l’amor pot més que la gravetat”. La poca profunditat dels personatges, tant principals com secundaris, que no van més enllà d’una sèrie bàsica de qualitats quasi estereotípiques, així com un guió que sembla que comença massa d’hora i que acaba massa tard (o, per què no, a la inversa) fan que l’interès generat pel plantejament vagi decaient a mesura que avancen els minuts.

Uns correctes Jim Sturgess i Kirsten Dunst donen vida als protagonistes de UN AMOR ENTRE DOS MUNDOS.

Uns correctes Jim Sturgess i Kirsten Dunst donen vida als protagonistes de UN AMOR ENTRE DOS MUNDOS.

En últim lloc, les diferències entre el món superior i el món inferior serveixen de crítica evident de les existents a la realitat entre el primer i el tercer món, però explicades de manera molt superficial i, en realitat, poc encertada. La menció específica al problema del petroli només serveix per remarcar que s’està parlant de quelcom que ja s’ha entès, però no va més enllà ni aprofundeix en representar no només les dues realitats sinó la lluita pel canvi, que en aquesta pel·lícula es basa poc més que en l’obstinació d’un jove que ha retrobat el seu primer amor i no tant en el seu desig de justícia, llibertat i igualtat.

L’abrupte final, tan qüestionable com desconcertant, és l’últim llast d’aquesta pel·lícula escrita i dirigida per Juan Solanas, que no aconsegueix cap dels objectius que sembla proposar-se: emocionar, criticar i meravellar.

VALORACIÓ: 4/10

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s