Mor Bigas Luna

Bigas Luna, un dels més destacats directors del cinema espanyol, ha mort als 67 anys a casa seva a causa d’un càncer. Fins el passat diumenge va seguir treballant en l’adaptació cinematogràfica de MECANOSCRIT DE SEGON ORIGEN, de Manuel de Pedrolo, que per exprés desig del cineasta serà finalitzada i es dedicarà al seu únic nét.

El director barcelonès ha mort aquesta matinada a casa seva a Riera de Gaià.

Per exprés desig del cineasta no hi haurà cap tipus d’homenatge pòstum.

Al llarg de la seva carrera, Bigas Luna va dirigir quasi vint llargmetratges i va guanyar nombrosos premis. La seva primera pel·lícula fou TATUATGE, filmada el 1976 i basada en la novel·la de Manuel Vázquez Montalbán. L’any 1978 va estrenar BILBAO, una història d’amor entre un psicòpata i una prostituta que va ser seleccionada per participar al Festival de Canes. Després de dirigir Dennis Hopper a REBORN i d’adaptar LAS EDADES DE LULÚ, d’Almudena Grandes, l’any 1992 va aconseguir el Lleó de plata per JAMÓN JAMÓN, una de les seves pel·lícules més exitoses. LA CAMARERA DEL TITANIC, SON DE MAR i JO SÓC LA JUANI són altres títols reconeguts en la seva filmografia. DIDI HOLLYWOOD va ser la última que va estrenar, protagonitzada per Elsa Pataky.

La seva capacitat per a dirigir actors joves va marcar també la seva carrera. Ell va ser el descobridor de grans actors com Javier Bardem -protagonista de JAMÓN JAMÓN i HUEVOS DE ORO-, Penélope Cruz, Jordi Mollà i Ariadna Gil.

Javier Bardem havia de seduir Penélope Cruz a JAMÓN JAMÓN, on compartien escenes molt pujades de to.

Javier Bardem havia de seduir Penélope Cruz a JAMÓN JAMÓN, on compartien escenes molt pujades de to.

L’erotisme i les imatges provocatives i trencadores són algunes de les característiques del cinema de Bigas Luna, qui es va presentar a la presidència de l’Acadèmia Espanyola de Cinema després de la renúncia d’Álex de la Iglesia l’any 2011. També fou reconegut per la seva tasca com a guionista i va guanyar el premi a millor guió al Festival de Venècia per LA TETA I LA LLUNA, coescrita amb Cuca Canals, col·laboradora habitual del director.

Bigas Luna ha mort sense haver pogut finalitzar el seu últim projecte però havent deixat imatges i seqüències icòniques que ens han marcat i que ja formen part de la història del cinema espanyol.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s