Adéu a Jess Franco

També conegut com Jesús Franco, el rei del terror i la Sèrie B espanyola va morir a Màlaga ahir als 82 anys a causa d’un ictus. Prolífic com ningú, amb uns 200 títols firmats amb diversos pseudònims, va saber gaudir i passar-ho bé amb el cinema d’una forma desenfadada fins al final dels seus dies. Fa poques setmanes de fet, es va estrenar el seu testament fílmic, AL PEREIRA VS. THE ALLIGATOR LADIES. Creador de títols de culte en el món del terror, la sèrie B i sobretot l’erotisme sense fre, ell mateix va esdevenir una figura de culte única al panorama estatal i internacional.

Renegat al seu particular univers multigènere depreciat per molts pel seu caràcter residual, contracultural i de baix pressupost, molts cops no es va fer justícia a la seva figura. Ja que Jess Franco va ser en el seu camp (en siguis fan o no), un pioner i una figura internacional. La cinemateca francesa el 2008 per exemple, li va rendir un homenatge sota el títol “Jesús Franco, fragments d’una filmografia impossible, títol que deixa clar de quin tipus de cineasta parlem. També l’acadèmia li va atorgar un Goya honorífic el mateix any.

Escena de NECRONOMICÓN, només l’estètica ja és paradigma del seu estil.

Director avantguardista als seus inicis i atenció, ajudant d’Orson Welles al rodatge de CAMPANADAS A MEDIANOCHE, va oferir en el seu moment cintes d’allò més atrevides en el panorama d’una Espanya grisa i dictatorial. Per això va trobar aixopluc gran part de la seva carrera a l’estranger, on el món del trash, l’horror, el Grindhouse i la Sèrie B estaven més reconeguts. Entre els seus centenars de títols destaquen LAS VAMPIRAS (VAMPYROS LESBOS), 99 MUJERES, RIFIFÍ EN LA CIUDAD, NECRONOMICÓN, GRITOS EN LA NOCHE, DRÁCULA CONTRA FRANKESTEIN, , SNAKEWOMAN o algunes de la saga de Fu Manchú amb el gran Christopher Lee, a qui també va dirigir a EL CONDE DRÁCULA. Per exemple, aquí teniu el tràiler d’EL CASTILLO DE FU MANCHÚ, on precisament el castell era el nostre Parc Güell.

En definitiva doncs, se’n va una figura única. D’aquells creadors multigènere pioner del terror i l’erotisme patri, creador de muses com la seva estimada Lina Romay, de la que va enviudar el 2012. I  un cineasta (era guionista, productor, director i actor) al qui no li importava gaudir per sobre de tot i seguir orgullós de formar part d’un cinema residual que si bé, li costa figurar als llibres d’història, és sens dubte part fonamental de tota cinematografia d’un país i més quan en el cas de l’espanyola, productes com els seus eren escassos i poc reconeguts. La Sèrie B és un dels gèneres menys reconeguts i que més impacte històric tenen en els espectadors que sobretot viuen el cinema amb despreocupació i total adoració. Si us va la Sèrie B, no podeu deixar escapar l’oportunitat de veure alguna de les 200 pel·lícules que Jess/Jesús Franco (i els seus múltiples pseudònims) va dirigir. Tot un Roger Corman espanyol. Des d’aquí el nostre record a Jesús Franco. Descansi en pau.

Rebuscant per YouTube, us oferim en dos parts, l’especial que el gran Jordi Costa li va dedicar en el programa CUATROSFERA de Cuatro (us enrecordeu quan a la matinada feien bona Tv?) que ens permet apropar-nos a una figura tant poca comuna al cinema espanyol.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s