Zona crítica: Blue Valentine

If I broke your heart last night it’s because I love you most of all.

Entorn a aquesta sentència tan simple com, moltes vegades, vertadera gira la pel·lícula BLUE VALENTINE, un soberbi drama que reflexiona sobre allò més complicat de representar quan es parla d’amor: com podem començar a odiar la persona que tant hem arribat a estimar.

Aquesta pel·lícula, lamentablement, ha arribat a les sales espanyoles dos anys després de la seva estrena mundial.

Aquesta pel·lícula, lamentablement, ha arribat a les sales espanyoles dos anys després de la seva estrena mundial.

Ryan Gosling i Michelle Williams interpreten un matrimoni de mitjana edat que viu lligat a una filla, una casa i unes feines que els ofeguen a mesura que s’adonen que aquesta és exactament la vida que s’han anat construint des que es van conèixer. Arran de la desaparició de la seva gossa s’inicia el que sembla ser l’enèsim procés d’autodestrucció de la parella i que l’espectador presencia combinat amb una sèrie de flashbacks que resumeixen, en poques però encertadíssimes escenes, la tendresa (i també la complexitat) de la seva història d’amor. Així s’aconsegueix crear l’atmosfera precisa que acompanya els dos protagonistes i que impedeix una ressolució satisfactòria a tots els problemes, tant aquells més evidents com aquells que només s’intueixen, i és que l’únic conflicte que segueix latent i que creix a mesura que passen els minuts és la incapacitat, tant d’un com d’altre, de posar-hi punt i final amb l’excusa del record d’un passat que encara els turmenta.

Un dels grans èxits de la pel·lícula és la notable definició d’ambdós personatges: tant en el passat com en el present de cadascú és possible trobar-hi els trets que acabaran definint l’impossible (i, en aparença, imminent) final de la relació. Les interpretacions dels dos actors, a més, són quasi immillorables: l’evolució que són capaços de fer en les mirades, en els gestos i en la química que generen en pantalla en un i altre temps narratiu són només possibles en dos actors del nivell de Ryan Gosling i Michelle Williams, que segueixen demostrant que són capaços, gairebé, de tot.

Un dels moments de la fantàstica seqüència a l'habitació del futur.

Un dels moments de la fantàstica seqüència a l’habitació del futur.

La senzillesa del guió és una altra de les peces clau de BLUE VALENTINE, així com la cuidada direcció de Derek Cianfrance. La majoria de les escenes escollides ben bé podrien haver sortit a l’atzar d’un calaix de sastre, però no és difícil entreveure el perquè de cadascuna d’elles i com funcionen en enllaçar-les per recrear un ambient que va més enllà de les situacions recreades. Tot i així, sí s’ha de remarcar la importància de totes aquelles que, sense cap dubte, l’espectador sap que li estan parlant de quelcom més: l’elecció de l’habitació del futur al motel on passen la nit, és clar, no només permet ubicar els dos protagonistes a un espai que els és agressiu i violent sinó que també ofereix un mirall de la decadència i la buidor del futur real, molt diferent d’aquell que van imaginar.

Aquesta és una pel·lícula tal vegada incòmoda pel seu realisme i tal vegada tràgica per la seva coherència, però sobretot és una pel·lícula necessària en un context temàtic tan polaritzat en la majoria d’obres que només s’encarreguen de parlar d’amor quan es tracta de la recerca o la superació i no tant del seu propi procés, com sí fan altres pel·lícules més recents com REVOLUTIONARY ROAD i LIKE CRAZY, molt diferents quant al plantejament i l’estil però que comparteixen una premisa bàsica amb BLUE VALENTINE  i és que, com diu Julio Cortázar a Rayuela, tot dura sempre una mica més del que deuria.

Valoració: 8’5/10

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s