Oscars: Candidates a millor pel·lícula

I finalment arriba la categoria principal, el jackpot. Nou candidates aspiren a endur se’n l’Oscar a: Millor pel·lícula. Ja hem dit amb anterioritat que es preveu una gala repartida on gairebé tothom surti amb algun premi. No podem descartar cap opció però pel que fa a millor pel·lícula a hores d’ara, hi ha una favorita clara: ARGO.

Les nou candidates a millor pel·lícula.

Les nou candidates a millor pel·lícula.

I és que la cinta de Ben Affleck tot i no ser la que acapara més nominacions (7) sí s’ha emportat tots els premis grans a millor pel·lícula fins ara: Globus d’Or, BAFTA, Critic’s Choice Award i el premi gran de sindicats molt importants com el de productors, el d’actors (millor repartiment), el de directors i el de guionistes. En general doncs, un currículum impressionant que sumat a l’opinió favorable dels crítics i del públic, la col·loquen com a favorita. El factor que més li resta és evidentment, la no-nominació d’Affleck a millor director. Veient que els altres premis li han donat millor pel·lícula i director juntament, és molt estrany que no l’hagin nominat als Oscars. Això fa pensar que igual els votants dels Oscars no ho tenen tant clar com els dels altres premis. Tot i així, també es podria veure l’absència d’Affleck com a director com a punt favorable per guanyar millor pel·lícula: bàsicament per compensar l’error. PASEANDO A MISS DAISY va ser l’últim cas de millor pel·lícula sense el seu director nominat.

En fi, ja veurem. Com a curiositat dir que si guanya ARGO, recollirien el premi els seus tres productors, tots actors. Grant Heslov, Ben Affleck i George Clooney. Clooney a més, ja ha fet història com a persona nominada a més categories diferents (pel·lícula, director, actor, actor secundari, guió original i adaptat). Si a sobre guanya, serà juntament amb Michael Douglas, l’única persona amb Oscar a millor actor i a millor productor (pel·lícula).

En segona posició col·loquem a EL LADO BUENO DE LAS COSAS. No entrarem en el factor important dels Weinstein, ja ho hem dit mil cops. El fet és que al igual que ARGO, la cinta de David O.Russell és de les que més unanimitat ha causat entre crítica, professionals i públic. A tothom li ha encantat aquesta comèdia romàntica i familiar. Amb tots els seus actors nominats (per primer cop ho fa una pel·lícula en 31 anys) i el director nominat, les credencials d’EL LADO BUENO DE LAS COSAS són molt potents i en cas que no guanyés ARGO, és la que millor situada està. El boca-orella i la sensació d’aquestes últimes setmanes li donen molts punts.

En quant a LINCOLN, les seves 12 nominacions l’avalen. El biopic d’un dels presidents més estimats sense dubte agrada als acadèmics. A més, de les 9 nominanades és la que més ha recaptat als EUA, tot i que el factor públic és relatiu. Una campanya centrada en Daniel Day-Lewis ha fet ombra a la resta de la cinta i que Spielberg sigui un candidat més que reconegut i establert fa difícil que ho guanyi. Tot i així, té opcions.

La quarta és una cinta curiosa, LA NOCHE MÁS OSCURA. Fa uns mesos era clarament la favorita a la premsa nord-americana però les progressives derrotes als premis i l’absència de Kathryn Bigelow a millor director l’ha fet desinflar-se molt. A més, tota la controvèrsia que ha aixecat amb el tema de les tortures, fa que sigui molt difícil  que guanyi. Ningú es vol implicar i fer guanyar una cinta amb polèmica. A més, és interessant veure les correlacions entre ARGO i LA NOCHE MÁS OSCURA. Totes dues parlen d’operacions secretes de la CIA però una mostra una CIA “moralment” més legitimada i exitosa, que no s’emporta el crèdit de la missió, mentre que a l’altre és una CIA venjativa i obsessiva en una missió, uns objectiu i uns mijtans més que discutibles. Com diem, la polèmica no ha ajudat a una cinta amb molts mèrits; ningú es vol “pringar”.

Poster d'Olly Moss amb tots els guanyadors. Quina serà la 85ena pel·lícula?

Poster d’Olly Moss amb tots els guanyadors. Quina serà la 85ena pel·lícula?

A continuació, la pel·lícula “tapada”, LA VIDA DE PI. Com dèiem anteriorment la proposta té molt mèrit i és una història feel good new age d’aquelles que a la gent li fa sentir bé dir que li ha agradat. La lluita tant igualada entre altres candidates més fortes, pot fer que des de darrere, LA VIDA DE PI acabi sumant vots. Ja sabem que la gala es preveu repartida però també un pèl còmode, ningú es vol arriscar i busquen les pel·lícules de més consens i LA VIDA DE PI entra en aquesta categoria (ARGO i EL LADO BUENO DE LAS  COSAS les que més).  El factor underdog pot ser clau.

Amb nou candidates és molt dificil apreciar les possibilitats reals de cadascuna, per això les següents candidates en tenen poques. En quant a LOS MISERABLES, ja s’emportarà algun Oscar (actriu secundària i potser alguns com vestuari o disseny de producció) i sembla que ja es prou reconeixement per un musical que tenia que arrasar fa uns mesos però que no ha acabat d’encisar més enllà de les seves actuacions. Prova d’això és que Tom Hooper no ha estat nominat a millor director.

A continuació col·loquem AMOR per l’alegria que ens donaria però admetem-ho, és gairebé impossible. El fet que estigui nominada a millor pel·lícula de parla no anglesa i a millor pel·lícula significa que guanyarà el primer i ja està. Si la reconeixen entre les millors pel·lícules en general, vol dir que és la millor pel·lícula estrangera i amb aquest premi és suficient per l’acadèmia. Els precedents així ho confirmen, quan ha passat això, la pel·lícula en qüestió es va endur el premi de parla no anglesa: Z (1969), LA VIDA ES BELLA (1997) i TIGRE Y DRAGÓN (2000). La seva nominació és un reconeixement a una trajectòria excel·lent de premis (BAFTAs i César entre ells) i un premi en si mateix.

A continuació posem DJANGO DESENCADENADO. De totes, és la que millor puntuació del públic té a webs com Imdb per exemple. Però precisament per això té poques oportunitats: Tarantino és un fan favorite però no material de millor pel·lícula als Oscars. El seu caràcter de culte i peli “inflada de sèrie B” li dona poques opcions. És possible que s’endugui guió original i actor secundari i així tothom estarà content.

Finalment. la que sempre col·loquem en darrera posició, BESTIAS DEL SUR SALVAJE. I és que aquest fenomen indie és tan sols això, un reconeixement a una pel·lícula de només 2 milions de dòlars que ha agradat a festivals però que molt poca gent ha vist. És la nota curiosa de les nominacions.

En definitiva doncs, una categoria amb una clara favorita, ARGO però amb una sensació que tot pot passar. Sembla que la dinàmica és repartir i premiar les cintes que  més consens desperten i “molesten menys”. En aquest sentit, ARGO sobretot i EL LADO BUENO DE LAS COSAS  en menor mesura, ho tenen més fàcil. Què posareu a la porra? Tot i que no descartem res, ARGO sembla la millor opció per optar als nostres premis!  Recordeu que podreu seguir la nostra cobertura dels Oscars en directe a través de Twitter. Us hi esprem!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s