Zona Crítica: El lado bueno de las cosas

Exelsior: Sempre cap endavant, en l’excel·lència.

És el que es repeteix el protagonista al sortir d’un hospital mental; el lema per recuperar la seva vida després d’una crisi. I sembla també el lema de la pel·lícula, que mira cap endavant, cap a una manera vitalista i positiva d’afrontar la realitat amb les seves imperfeccions. Una història tendre, amb moments de comèdia i moments de drama, que mostra com lidiar tant personalment com familiarment amb una malaltia mental.

Breument: El protagonista, Pat Solitano (Bradley Cooper) pateix un trastorn de bipolaritat i després d’un temps a un  hospital psiquiàtric, torna a viure amb els seus pares (Robert De Niro i Jackie Weaver) amb la intenció de recuperar la seva vida anterior i a la seva dona. Per fer-ho comptarà amb l’ajuda de la Tiffany (Jennifer Lawrence) una jove vídua amb els seus propis problemes d’estabilitat mental.

Jennifer Lawrence i Bradleu Cooper.

Jennifer Lawrence i Bradley Cooper.

EL LADO BUENO DE LAS COSAS esdevé després del seu visionat un dramedy perfecte respecte les seves pretensions. Primer perquè aconsegueix fer riure, mostrant de forma realista i vitalista el drama de les malalties mentals. A vegades, les millors comèdies parteixen del drama més essencial. I després, perquè aconsegueix emocionar a tots els nivells (tant dramàtic com còmic) amb les pinzellades de naturalitat familiar i humana que destil·la. Aquesta mescla de gèneres li dona un aire únic de dramedy cada cop menys habitual al cinema i que ens reporta a algunes pel·lícules de Capra i Billy Wilder. Potser l’exemple més recent d’aquest tipus de dramedy és James L. Brooks, que va arrasar fa 15 anys amb MEJOR IMPOSIBLE. David O. Russell en aquesta pel·lícula segueix en part la seva estela.

Però a la seva manera: La direcció de Russell, com és habitual, és un pèl hiperactiva i poc calmada, cosa que per la història que explica i el to còmic li va molt bé. Si la pel·lícula parla de la bipolaritat del protagonista, ella és en si mateixa bipolar en el sentit que tant t’ofereix una escena divertida com una de dramàtica i emotiva.

Silver_Linings_Playbook-David_O_Russell-Bradley_Cooper-Jennifer_Lawrence-Robert_DeNiro-002

Tres dels membres de la família Solitano, fans dels Philadelphia Eagles.

L’encert del David O. Russell fonamentalment és un guió ràpid i lleuger però sobretot, aconseguir grans interpretacions que desprenen naturalitat. Una naturalitat i realisme en les actuacions que recorda al mateix plantejament de Russell a THE FIGTHER  (on la família era un component important) tot i que amb un to radicalment oposat. A la vista estan les nominacions als Oscars. Recordem que ès la primera pel·lícula en 31 anys que té intèrprets nominats a totes les categories.

Bradley Cooper es consolida i deixa la seva faceta de tiu guai de comèdies per mostrar un personatge que tot i estar marcat per l’estigma de la malaltia mental, no és compadeix i es centra en recuperar la seva vida a la vegada que s’enamora de nou. La seva bipolaritat és un problema, sí. Però la seva actuació i el missatge de la peli és precisament que cadascú és com és i com li toca, però de cada situació s’ha de veure el costat positiu, el “silver lining” del títol original.

Jennifer Lawrence està magnífica. Fent de vídua amb certa inestabilitat mental i emocional, malgrat la seva aparença joventut, desprèn patiment acumulat, sense oblidar el costat positiu i vitalista que es vol transmetre. A part, aconsegueix radiar un magnetisme incomparable. Segurament si els Weinstein volen,  s’ emporti l’Oscar. Té molt talent. Que duri molts anys.

Menció a part per Robert De Niro. He’s Back. Aquí, per fi, després de molts anys demanant-ho, s’ha oblidat del pilot automàtic i l’autoparodia per oferir a un pare, amb les seves manies, que tracta d’ajudar a la seva manera amb el que pot al seu fill malalt. Transmet sobretot tendresa i emotivitat. Recordant aquelles grans actuacions a les que abans ens tenia acostumats. Torna a ser l’actor que amb una mirada, ho pot dir tot. Hi ha una escena en particular, entre ell i el seu fill, que pot fer caure les llàgrimes de més d’un (ho reconec, a mi em va passar).

Tendresa entre pare i fill. Serà el tercer Oscar per De Niro?

Tendresa entre pare i fill. Serà el tercer Oscar per De Niro?

També hem de destacar l’altra nominada, Jackie Weaver, que tot i tenir pocs diàlegs, sempre està allà, com la “mama italoamericana” que és. Pendent del seu fill i la seva família. El seu mèrit és el de moltes mares, mantenir-se en un segon pla però deixant petjada i sent essencial.

En definitiva, és la feel good movie de l’any. Una proposta honesta, feta amb vitalitat i encert que té molts números de triomfar als Oscars. Enlluerna a qui la veu, sobretot per la seva naturalitat. Un to de proximitat familiar que ens fa preocupar-nos pels personatges i sentir simpatia per ells. Tots ens podem identificar d’alguna manera amb algun d’ells. La idea de patir una crisi i voler sortir d’ella és universal. A més, qui hagi hagut de viure amb una malaltia mental al seu voltant o en ell mateix, segur que veurà la recreació de la situació totalment honesta. El mateix director, va voler fer el film per la implicació emotiva que hi sentia, ja que el seu fill (que actua a la cinta) pateix de bipolaritat.

Si més no, el que segur que es trobarà l’espectador a EL LADO BUENO DE LAS COSAS és un missatge d’optimisme davant una situació complicada que  emociona a la vegada que diverteix.

VALORACIÓ: 8.5/10

Anuncis

3 responses to “Zona Crítica: El lado bueno de las cosas

  1. Retroenllaç: Oscars: Candidats a millor actor | La Casa De Vidre·

  2. Retroenllaç: Oscars: Candidates a millor actriu protagonista | La Casa De Vidre·

  3. Retroenllaç: Oscars: Candidats a millor actor secundari | La Casa De Vidre·

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s