Arriba la 3ª edició dels premis CineAsia

Són poques les pel·lícules asiàtiques que s’estrenen a les sales espanyoles (l’any passat només en van ser 8), però de fanàtics no en falten. En aquest sentit, l’equip de CineAsia ha estat sempre un dels  grans impulsors del cinema asiàtic a nivell nacional. Seva era la revista CineAsia, un magazine amb tota l’actualitat cinematogràfica asiàtica de periodicitat bimensual que, malauradament, van haver de deixar d’editar. Però els responsables segueixen en actiu: estan presents al Festival de Cinema de Sitges, on sempre s’encarreguen de preparar alguna projecció de cine asiàtic o alguna taula rodona; també a diferents festivals de cinema repassant les pelis orientals a competició (la Berlinale d’aquest any presenta títols suculents amb directors com Ryoo Seung-Wan i Johnnie To, entre d’altres), i també presents a la xarxa, on s’encarreguen de portar una versió online d’allò que havia estat la revista.

Una publicació de la revista CineAsia

També són els organitzadors dels Premis CineAsia, uns Oscars d’àmbit asiàtic, que van néixer com una proposta modesta, però que han anat guanyant adeptes en les últimes dues edicions. Vam parlar amb un dels organitzadors d’aquests premis, l’Enrique Garcelán, que ens va comentar l’origen d’aquesta iniciativa: “Allò que va començar com una mirada nostàlgica cap a una idea que perseguíem durant molt de temps, es va convertir el 28 de febrer de 2011 en una màgica realitat. Una primera edició es va fer amb més de 200 votacions. (…) L’any següent vam superar les 250 i es van repartir 14 guardons. Finalment, gràcies a la nostra dissenyadora, vam donar vida al Bambú d’Or a la Millor Pel·lícula Asiàtica. El premi va deixar de ser virtual i es va convertir en un de real que arribava a mans de la productora de la pel·lícula guanyadora.”

El proper 4 de març es celebra la tercera edició dels Premis i ve amb algunes novetats. Els encarregats de seleccionar els nominats ha estat un jurat format per crítics especialitzats en cinema asiàtic, tant a nivell nacional com internacional, directors i organitzadors de diferents festivals de cinema i bloggers també centrats exclusivament en cine oriental. La decisió final, però, la tenen els cinèfils. “La decisió final la té l’aficionat al cinema asiàtic. Per a ell estan fets els premis”, ens comenta l’Enrique. A la seva web (cineasiaonline.net) estan les paperetes de votació, que poden enviar al correu electrònic: premioscineasia@cineasia.net. Les nominades d’aquesta nova edició tenen un caràcter Pan-Asiàtic, ja que estan repartides geogràficament. Són un total de 5 pel·lícules del Japó, Corea, Hong Kong, Índia i del Sud-est Asiàtic. Les grans preferides, però, són dues: GANGS OF WASSEYPUR, de l’Índia, i la pel·lícula d’animació WOLF CHILDREN, del Japó. Les dues es van poder veure a la passada edició de Sitges.

Cartell del film GANGS OF WASSEYPUR

Finalment, preguntem a l’Enrique com creu que està el panorama del cinema asiàtic a Espanya. Malauradament les estrenes asiàtiques a la nostra cartellera han patit pujades i baixades. No és estrany passar de les 25 pel·lícules estrenades al 2003 a vuit. És una xifra tremenda, però ho és encara més si analitzem la recaptació total d’aquestes pel·lícules, que equivalen a la recaptació d’un cap de setmana d’ AMANECER: PARTE 2. No són bons temps, tampoc per les distribuïdores. No obstant això, i això és molt significatiu, l’aficionat al cinema asiàtic segueix i segueix creixent. Em quedo amb aquesta bona notícia.”

Les nominacions a la tercera edició dels Premis CineAsia:

Millor Pel·lícula Asiàtica

GANGS OF WASSEYPUR (Índia)

NAMELESS GANGSTER (Corea)

WOLF CHILDREN (Japó)

A SIMPLE LIFE (Hong Kong)

HEADSHOT (Tailandia)

Millor Director

Anurag Kashyap, per GANGS OF WASSEYPUR

Takashi Miike, per AI TO MAKOTO/FOR LOVE’S SAKE

Choi Dong-hoon, per THE THIEVES

Mamoru Hosoda, per WOLF CHILDREN

Ann Hui, per A SIMPLE LIFE

Millor Actor

Choi Min-sik, per NAMELESS GANGSTER

Ha Joon-woo, per NAMELESS GANGSTER

Nawazuddin Siddiqui, per GANGS OF WASSEYPUR

Shinjiro Igarachi, per ROBO-G

Nopachi Jayanama, per HEADSHOT

Millor Actriu

Choi Min-soo, per PIETÀ

Vidya Balan, per KAHAANI

Deanie Ip, per A SIMPLE LIFE

Zhang Ziyi, per DANGEROUS LIASIONS

Hao Ley, per MISTERY

La resta de nominacions a la web de  CineAsia, recordem que la gala serà el proper 4 de març.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s