Zona Crítica: El Hòbbit: Un viatge inesperat

O millor dit, un viatge esperat. I és que tot en EL HÒBBIT: UN VIATGE INESPERAT respira repetició i sobretot, decepció. Decepció pels que han llegit el llibre i també pels que aspiràvem a trobar-nos una proposta més atrevida, o si més no, un producte que aportés alguna qualitat nova com en el seu dia va ser la trilogia D’EL SENYOR DELS ANELLS. Potser vam ser uns il·lusos. L’anunci que s’adaptaria EL HÒBBIT en tres pel·lícules (allargant un llibre d’unes 300 pàgines) i el fet de crear tanta pantomima amb els 48fps ja ens advertia que estàvem davant d’un producte que es limitava a repetir una fórmula d’èxit i explotar amb fins més comercials que artístics, una saga. Cosa que la situa més en la línia de PIRATAS DEL CARIBE o TRANSFORMERS que no pas de la trilogia original. O potser ens hem fet grans i recordem la trilogia original millor del que realment és.

El cas és que la pel·lícula no és res més que un entreteniment apàtic. S’ha de reconeixer que les quasi 3 hores de película passen ràpid. Però no aporta res de nou i cau en la repetició constant. Jackson aposta per prendre zero riscos i converteix un relat original que era d’esperit molt més lleuger i aventurer que EL SENYOR DELS ANELLS, en una prolongació dels pitjors defectes de la saga original, principalment, un excés de solemnitat. També l’èpica és un dels punts negatius, si a la trilogia anterior, apareixia d’una manera natural i portentosa, aquí esdevé molts cops forçada i artificial. Segurament la cinta hauria d’haver estat plantejada com una mera aventura i no un intent de rememorar temps passats. Insistim, la culpa és de Jackson que decideix anar a allò segur, sense cap risc, calcant plans i repetint planificació i estructures argumentals. Buscant el resultat fàcil i esperant que la massa de fans ho accepti tal qual.

14HOBBIT-articleLarge

Convertir el llibre d’EL HÒBBIT en tres parts de gairebé 3 hores cadascuna és un llast. Primer, perquè l’estirament de la història, tot afegint trames i personatges amb l’objectiu d’aproximar-se en to i fil argumental a EL SENYOR DELS ANELLS és, en si, una traïció a l’esperit original del llibre. EL HÒBBIT és un llibre del 1937 que ens explica de forma lleugera una perillosa aventura d’un grup de personatges, mentre que EL SENYOR DELS ANELLS, escrit durant la Segona Guerra Mundial, és un complex i monumental relat èpic sobre l’enfrontament del bé contra el mal. Segon, i més important potser, la “trilogització” del relat fa que estiguem davant d’una pel·lícula pròleg, que funciona tan sols com a presentació de personatges i que es construeix, en base a la premissa que encara ens falten per veure 6 hores més. El primer capítol d’una trilogia hauria de ser introductori, sí, però també autoconclusiu i amb entitat pròpia. No una mera presentació a l’espera del que encara queda.

No obstant, hem de destacar també allò que funciona. L’ambientació i els efectes especials no cal dir que són excel·lents, això ja es dona per suposat. Tot i que no causen la impressió d’anys enrere. En aquest sentit, tampoc suposen un pas endavant. Ara bé, si hi ha alguna cosa que val la pena, és la interpretació de Martin Freeman com a Bilbo. Tot un encert de càsting. Un gran actor britànic que esperem que a partir d’aquí, guanyi encara més renom. Aconsegueix fer un Bilbo amb personalitat pròpia, no una còpia del de Ian Holm i segurament és l’únic de la funció que respecta el text original i el seu esperit. També cal remarcar la que segurament és la millor escena del film; l’aparició de Gollum. Tot un estira i arronsa entre les seves dues personalitats i la de Bilbo, oferint-nos una escena dialèctica que conté humor i intriga a parts iguals.

movies_the_hobbit_still_4

En definitiva, EL HÒBBIT: UN VIATGE INESPERAT ens deixa una sensació dolenta de Déjà Vu. En comptes d’oferir un nou film amb l’esperit, la innovació i contundència de la primera trilogia, ens ofereix un relat ja vist abans. Una aposta més decantada per la comercialització que no pas per al material original. Una pel·lícula que entreté però res més. I que, a més, ho fa amb el “pilot automàtic”, navegant sense un rumb fix per un terreny ja conegut, fugint de tot risc.

VALORACIÓ: 5/10

Anuncis

One response to “Zona Crítica: El Hòbbit: Un viatge inesperat

  1. Retroenllaç: Primer teaser d’El Hòbbit: La desolació d’Smaug | La Casa De Vidre·

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s