Zona crítica: Sin tregua (End of Watch)

La nova pel·lícula de David Ayer s’endinsa un cop més al microcosmos que el director ha retratat al llarg de la seva filmografia, el de la policia de Los Angeles. Ayer sembla trobar-se cada cop més a gust en aquest món: des del seu celebrat guió de TRAINING DAY, al seu debut com a director en HARSH TIMES (VIDAS AL LÍMITE), i l’interessant DUEÑOS DE LA CALLE, ens ha portat un retrat de la força policial que funciona gairebé com a societat independent, amb les seves pròpies normes i codis de valor. Sovint aquests van de la mà de la corrupció com a única forma de garantir la pròpia supervivència a un món feroç i ambiciós.

En aquest cas, Ayer ens porta amb SIN TREGUA el dia a dia de dos companys inseparables de la policia de Los Angeles, Brian i Mike, que comparteixen la passió pel seu treball. En un intent de renovar-se, Ayer decideix aportar-li a aquesta història un enfocament nou: un toc realista i naturalista, imitant el fals-documental o found footage, centrant-se més en la relació dels seus dos protagonistes, que són narradors de la seva pròpia història . El resultat és, però, força irregular.

                                             End-of-Watch_05


El film funciona millor quan Ayer es centra en descriure els seus personatges i la relació entre ells que no pas quan ens mostra la relació d’aquests amb el seu entorn, que respon més bé a la intenció de desenvolupar una trama principal per la pel·lícula. És innegable que existeix una bona química entre Jake Gyllenhaal i Michael Peña, els dos excel·lents en els seus registres, i el director sembla ser ben conscient d’això, explotant al màxim aquesta relació. I és aquí on trobem, de fet, més substància i es converteix probablement en la major virtut del film. Són aquests moments morts i trivials els que ens aporten un enfocament nou al gènere:  els actors semblen fins i tot improvisar, donant més espontaneïtat a les seves converses i aconseguint una naturalitat pròpia del documental televisiu. Amb aquesta premisa, el registre del found footage funciona a la perfecció: els moments entre els companys al cotxe, parlant de la seva vida personal, esperant que algun avís radiofònic els hi doni l’oportunitat d’actuar. Però, precisament, és en aquesta no-acció on Ayer és capaç de mostrar-se més innovador.

End-of-Watch

Malauradament, Ayer sembla caure a la seva pròpia trampa. Quan la violència finalment esclata i els policies es veuen obligats a actuar, el director abandona l’estil documental i opta més per una direcció estilitzada i coreografiada. És evident que Ayer es troba cada cop més a gust darrera la càmera: aquests petits esclats de violència estan rodats amb un gran domini del ritme i la tensió narrativa, en contraposició amb la brutícia, el caos i l’espontaneïtat que es respira a les imatges d’aire més documental. Ayer ens ofereix un espectacle de violència més propi del millor Michael Mann que no pas del d’un capítol de telesèrie policial. Cal dir que aquestes escenes són efectistes i veritablement impressionants, tot i que el director potser és mostra poc conseqüent amb el discurs que havia presentat anteriorment.


El major defecte del film recau, però, en la poca originalitat argumental de la seva trama. Mentre que Ayer es renova en la forma, el guió presenta alguns tòpics i girs poc efectius que, generalment, solen ser previsibles i deixen poc marge per la sorpresa. Malgrat això, l’interés i ritme del film aconsegueixen cert equilibri entre els moments més docu-realistes i els del thriller noir més adrenalínic i el resultat total de la pel·lícula és satisfactori. I és que amb un gènere que ha estat explotat fins a límits exhaustius, sempre s’agraeix una nova visió.

VALORACIÓ: 6,5/10

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s